Zahirović: Vels je snažan, ali će u Zenici doživjeti poraz

Veznjak izraelskog Hapoel Arcea

Zahirović: Vels je snažan, ali će u Zenici doživjeti poraz

Dino Kurbegović

Nogometna reprezentacija BiH nakon pobjede nad Andorom ostala je u igri za treće mjesto i plasman u baraža za Evropsko prvenstvo koje će se održati u Francuskoj. Konkurent našoj selekciji za treću poziciju je reprezentacija Izraela, koja ima 13 bodova, dva više od naše selekcije.

Do kraja kvalifikacija ostala su još dva kola, računica je jasna, naša reprezentacija mora pobijediti Vels u Zenici, te Kipar u gostima, te se nadati da će Belgija zadnje kolo savladati Izrael, te bi onda naša selekcija završila treća i osigurala baraž.

Adnan Zahirović ovog je ljeta iz njemačkog Bochuma prešao u izraelski Hapoel Arce, s kojim je potpisao jednogodišnji ugovor. Bivši igrač Čelika, Spartak Nalčika, Dinamo Minska i Bochuma dobar je sagovornik kada su u pitanju nogometne prilike u Izraelu. Za naš portal je govorio o tamošnjoj ligi, očekivanjima od finiša kvalifikacija, te svojih igara.

"Prijatno sam iznenađen organizacijom kluba u koji sam došao, iako nije riječ o klubu koji spada u sami vrh nogometa u Izraelu, zasad sve protiče odlično. Nemam nikakvih problema, primljen sam odlično u klubu, koji ove sezone želi da se plasira u play-off za prvaka, nakon dva kola imamo tri boda i vjerujemo da ćemo u narednim utakmicama ostvariti još bolje rezultate. Meni je drago što sam u obe utakmice igrao po 90 minuta, trener je zadovoljan mojim nastupima što me raduje i ohrabruje pred nastavak prvenstva. U Izrael sam došao da igram, mnogi imaju pogrešno mišljenje o kvalitetu lige, ali organizacija lige, unosni ugovori i rezultati klubova govore da je ova liga respektabilna, te iz godine u godinu sve jača", mišljenje je 25-godišnjeg defanzivnog veznjaka.

U izraelskom nogometu ne vlada prevelika euforija kada je u pitanju državna selekcija.

"Na početku kvalifikacija su imali seriju od tri pobjede, te su držali prvo mjesto na tabeli naše grupe, međutim kako su uslijedila tri vezana poraza splasnula je i početna euforija da reprezentacija može do prva dva mjesta u grupi. U medijima se toliko ne razbacuju velikim najavama, nego strahuju da mogu izgubiti i tu treću poziciju na tabeli koja vodi u baraž. Njihovi igrači pretežno nastupaju u domaćem prvenstvu i ne žele po svaku cijenu da odu u neki klub u Evropi. Najbolji primjer za to je njihov najbolji igrač Eran Zahavi koji je nedavno odbio milionske ponude iz Liga petice, ostavši vjeran svome klubu Makabi Tel Avivu", kaže bivši mladi reprezentativac BiH.

Reprezentacija BiH do kraja kvalifikacija dočekuje Vels i gostuje na Kipru.

"Sjećam se kada smo prije tri godine igrali protiv Velsa na njihovom terenu, te ih pobijedili 0:2, golovima Stevanovića i Ibiševića. Strašno su napredovali za tri godine, ekipa im je manje više ostala ista, selektor je dobio puno povjerenje i evo sada su deveta reprezentacija na FIFA ljestvici. Stvarno treba respektovati Balea, Ramseya, Williamsa i ostale sjajne igrače, ali vjerujem da će BiH u Zenici narednog mjeseca pokazati da je najjača kada je to najpotrebnije. Vjerujem u dvije pobjede do kraja kvalifikacija, te trijumf Belgija protiv Izraela. Ako obezbjedimo baraž, bit ćemo mnogo psihićki jači u odnosu na protivnike, jer smo se nakon očajnog starta, vratili u igru, te ćemo imati velike šanse za odlazak na Evropsko prvenstvo bez obzira protiv koga budemo igrali", kazao je za SportSport.ba Adnan Zahirović.

Adnan Zahirović defanzivni je veznjak koji je za našu najbolju selekciju odigrao 20 utakmica, te je bio član ekipe koja je izborila historijski nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, gdje ga ipak Safet Sušić nije vodio. Pored utakmica u seniorskoj reprezentaciji, Zahirović ima i pet nastupa za U-21 selekciju BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.