Zanimljivo istraživanje: Ko su najgori navijači u Engleskoj?
Foto: EPA

Huligani i dalje haraju Otokom

Zanimljivo istraživanje: Ko su najgori navijači u Engleskoj?

Fudbalski huliganizam, engleski "proizvod" koji je uspješno izvezen širom svijeta, i dalje je aktuelan problem i u matičnoj državi, naravno u mnogo manjoj mjeri nego što je to bio slučaj u nekim prošlim vremenima.

Engleske vlasti su rigoroznim zakonskim sankcijama uspjele drastično smanjiti ovaj nekada gorući problem na stadionima Premier lige, ipak ima i onih koji jednostavno ne odustaju, pa ih ni zabrane ni surove kazne ne sprječavaju u izazivanju incidenata.

Magazin Mirror je tako odlučio napraviti listu najproblematičnijih navijača, tačnije navijačkih skupina, a prvo mjesto su zauzeli simpatizeri Newcastlea. 

Ova zanimljiva lista je kreirana na osnovu mjera zabrane izrečenih navijačima u Engleskoj, tačnije broja ovakvih zakonskih sankcija.

Tako je Newcastle dospio na prvo mjesto jer je navijačima ovog kluba u protekloj godini izrečeno 111 pojedinačnih mjera zabrane prisustvovanja fudbalskim utakmicama. Na drugom mjestu su se našli navijači Wolverhamptona sa 75 ovakvih naloga, dok su treći simpatizeri Čekićara, s obzirom da je 57-orici navijača ovog kluba zabranjeno prisustvo na utakmicama u Engleskoj.

Ipak, u 2017. godini je, u odnosnu na 2016. godinu, broj hapšenja povezanih sa nasiljem u fudbalu u Engleskoj opao za 14%. U protekloj godini je bilo najviše hapšenja navijača klubova iz Championshipa, njih 620, dok je policija morala privesti 507 navijača iz elitnog ranga engleskog fudbala.

Top 10 najgorih navijačih grupa u Engleskoj - po broju izrečenih zabrana:

1. Newcastle - 111

2. Wolverhampton - 75

3. West Ham United - 57

4. Millwall - 55

5. Manchester United - 49

6. Liverpool - 44

7. Barnsley - 43

8. Chelsea - 42

Potražite više informacija na temu Premier league:

9. Birmingham - 41

10. Burnley, Bristol City, Bristol Rovers - 39

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi