Sada postoji novo pravilo za "zaštićeno godište" u Premijer ligi BiH

Važi samo za igrače koji su bh. državljani

Sada postoji novo pravilo za "zaštićeno godište" u Premijer ligi BiH

Edmir Škorić

Često se dešavalo da treneri vrše izmjene u ranoj fazi meča u Premijer ligi BiH, te da omladince ubrzo nakon što lopta krene s centra zamijene neki iskusniji igrači.

Prošlog ljeta, odnosno pred početak sezone 2021/22, Izvršni odbor NFSBiH je na sjednici donio odluku da se promijeni pravilo o "zaštićenom godištu" u Premijer ligi, pa su klubovi morali da imaju najmanje dva igrača starosne dobi do 21 godine među 11 početnih.

Jedan od dva mlada igrača uvijek mora biti prisutan na terenu, čime je NFSBiH odlučio da dodatno pomogne razvoju mladih nogometaša u bh. klubovima.

Prema najnovijim promjenama u propozicijama takmičenja za sezonu 2022/23, odlučeno je da sada jedan od dva spomenuta mlada igrača mora da bude u igri cijeli tok utakmice i jedan koji će igrati najmanje 45 minuta.

"Ekipa mora među 11 igrača koji započinju utakmicu imati najmanje 2 (dva) igrača mlađa od 21 godine starosti, jednog koji će biti u igri cijeli tok utakmice i jednog koji će u igri biti najmanje 45 minuta", navodi se u propozicijama takmičenjima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U suprotnom klub snosi takmičarske i disciplinske posljedice. Ono što je važno da se naglasi, ti grači moraju biti državljani BiH.

Za takmičarsku 2022/23. sezonu, igrači mlađi od 21. godine života smatraju se igrači rođeni 01.01.2001. godine i mlađi.

Top Komentari

HarisADP
O jbm vam mater. Serem se na bosnu i njenu ligu. Fuj. Pa moral sve zivo biti smece u ovoj posranoj zemlji. Jooooj putine zvekni ATOMSKU
0 18
Dtox
Glupost, da nemogu igrat najbolj na svojoj poziciji, makar bili 18 ili 30. Pvrijedi se npr u 20 min i moras ubaciti jednog od u21 igraca na rtu poziciju, to znaci da moras imati back up za te igrace na istoj poziciji da su u21 tj. Najmanje 4 u21 igraca na istim mjestia
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti