Zašto smo pesimisti?

Hoćemo li dobiti predsjednika ili suspenziju?

Zašto smo pesimisti?

Predstavnici UEFA-e i FIFA-e boravili su ovih dana u Sarajevu gdje su načelno dogovorili prijedlog novog statuta Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine sa čelnicima iz državne i entitetskih kuća fudbala.

Predstavnik UEFA u ovim pregovorima, Marcel Benz, jasno je stavio do znanja ovdašnjim fudbalskim čelnicima šta svjetska i evropska fudbalska federacija zahtijevaju. To svakako odavno nije tajna.

Dakle, tri najvažnije tačke koje su ultimativno postavljene pred ovdašnje fudbalske vlastodršce su ukidanje Predsjedništva, te novi sistem odlučivanja u tijelima N/FSBiH i finansije.

Novi sistem odlučivanja, po novom prijedlogu statuta bi spriječio samovolju pojedinih članova N/FSBiH koji su svojim odlaženjem ili nedolaženjem na sjednice tijela direktno blokirali donošenje važnih odluka. Pa, sjetimo se samo koliko puta ove sezone Izvršni odbor, te razne komisije nisu mogle donijeti odluke, jer nije bilo kvoruma. UEFA i FIFA takav odnos snaga više nemaju namjeru tolerisati.

Bankrot sve bliži


Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine se, pritisnut dugovima, nalazi pred bankrotom. I ovo je odavno poznato, a nije ni preveliko iznenađenje, s obzirom na način "poslovanja" u predhodnim godinama. Ne treba posebno podsjećati na nekadašnjeg generalnog sekretara Muniba Ušanovića i nekadašnjeg sekretara za finansije i marketing, koji su prvostepenom presudom proglašeni krivima po tačkama optužnice za produženo krivično djelo porezne utaje i produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Osuđenom dvojcu presudom je naloženo da vrate 248.147 KM, koliko su stekli. To je samo dio onoga što se godinama u N/FSBiH radi, pa i iz tog razloga nije čudno što su pred bankrotom.

Bez Predsjedništva, sa jednim predsjednikom


Međutim, najvažnije od svih pitanja je ono koje se odnosi na ukidanje Predsjedništva i uvođenja jednog predsjednika. BiH je jedina država članica FIFa-e i UEFA-e koja ima Predsjedništvo, kao vladajuće tijelo. Svjetska i evropska fudbalska federacija na to pogotovo (više) ne mogu pristati, pa se ultimativno traži uvođenje jednog predsjednika, sa dva potpredsjednika.

Naravno, u državi kakva je Bosna i Hercegovina ama baš ništa ne može proći bez nacionalne zastupljenosti i ekvivalentnosti. Skupština Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH zakazana je za 16. juli i tada bi se trebalo znati da li ćemo dobiti novi ustroj i novi statut N/FSBiH ili će nam UEFA i FIFA saopštiti kako smo suspendovani iz svih međunarodnih takmičenja.

Nažalost, bojimo se kako smo bliži drugoj opciji, dakle suspenziji, ili čak isključivanju iz UEFA-e i FIFA-e.

Politici ne odgovara ukidanje Predsjedništva


Naime, ukoliko bi delegati Skupštine bh. Saveza popustili pod pritiscima iz Nyona i Zuricha i pristali na usvajanje novog statuta, Nogometni/Fudbalski savez BiH bi postao prva institucija u državi koja funkcioniše bez predsjedništva, sa jednim predsjednikom. To mnogima, pogotovo u Republici Srpskoj nikako ne odgovara, pogotovo u vremenu pred izbore, tako da je iluzorno očekivati da politika ne upetlja svoje prste.

Destruktivne političke snage u ovoj napaćenoj zemlji sigurno će dati sve od sebe kako bi blokirali usvajanje statuta, koji bi bio jedna vrsta presedana za ustroj u Bosni i Hercegovini. Iste te snage su i do sada kočile preustroj. UEFA-u i FIFA-u, međutim, ne zanimaju političari, njihovo mišljenje ni način na koji je BiH ustrojena.

Opravdani pesimizam

A, ne treba posebno napominjati kako UEFA i FIFA reaguju na miješanje politike u rad saveza. Prije neki dan predsjednik FIFA Sepp Blatter javno je poslao jasnu poruku predsjedniku Francuske Nicolasu Sarkozyu u kojoj ga je upozorio da bi svako daljnje miješanje politike u rad francuskog saveza mogla značiti suspenziju Tricolora iz svih međunarodnih fudbalskih takmičenja.

Zamislite kad FIFA tako jasno zaprijeti jednoj od najjačih i najuticajnijih fudbalskih nacija na svijetu (predsjednik UEFA Michel Platini je, recimo i to, Francuz), šta tek onda može sa jednom Bosnom i Hercegovinom, koja je jako mala na fudbalskoj karti svijeta.

Dobro, možda smo pesimisti. Možda 16. jula na Skupštini delegati jednoglasno izglasaju usvajanje novog prijedloga statuta, Benz se izgrli sa Čolakovićem, Čekom i Dominkovićem, čestitajući im na uspješno obavljenom poslu i sve završi jednim velikim happy endom. A možda i ne bude tako...

S obzirom na kakve smo stvari navikli od ljudi koji vode ovu državu i sport u njoj, nije ni čudo da smo pesimisti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.