Zašto srčani udari sve više pogađaju fudbalere?

Strašna i upozoravajuća statistika

Zašto srčani udari sve više pogađaju fudbalere?

Fudbalski svijet ovih je dana zaokupiran mladim fudbalerom Boltona Fabrice Muambom, koji je u duelu sa Tottenhamom pretrpio srčani udar.

Na svu sreću, Muamba je preživio, iako je i dalje u kritičnom stanju. Međutim, ono što posebno zabrinjava, jeste činjenica da je ovo sve češća pojava na zelenim terenima, a doktori ne mogu otkriti razlog zašto je to tako.

 

Razlog tome bi moglo biti, tzv. sportsko srce, koje je kod sportista veće i sa jačim mišićem, zbog velikih fizičkih napora. Uz to, razlog sve češćih srčanih udara na terenima bi moglo biti i strahoviti fizički napori kod fudbalera, koji u sezoni znaju odigrati i po 60 i više utakmica.

 

Dio odgovornosti snose i medicinske ekipe klubova, koje sve manje zanima zdravlje fudbalera, a više to na koji način da ih osposobe za odigravanje utakmica.

 

Raznorazni medicinski preparati, prepuni hemikalija, dijelom kumuju sve češćim srčanim udarima i to, kao po pravilu, mlađih fudbalera.

 

Evander Sno, fudbaler Ajaxa, imao je 23 godine kada je u susretu Ajaxovih rezervi sa rezervama Vitessea pretrpio srčani udar. Na svu sreću, preživio je i danas igra za Walkwijk.

 

Anthony Van Loo je imao 21 godinu kada je igrajući za Roeselareo u meču protiv Antwerpena doživio srčani udar. 

 

Kamerunac Marc – Vivien Foe preminuo je na terenu u susretu Kupa konfederacija protiv Kolumbije. Imao je 28 godina.

 

Miki Feher imao je 25 godina kada je preminuo od posljedica srčanog udara na susretu Benfice sa Vitória de Guimaras.

 

Sevillin mladi fudbaler, Antonio Puerta imao je samo 22 godine kada je pretrpio težak srčani udar tokom utakmice između Seville i Getafea. Nakon što je tri dana živio priključen na aparate, vitalni organi su mu počeli otkazivati, te je preminuo u bolnici.

 

Jedan slučaj smrti mladog fudbalera desio se i u Bosni i Hercegovini. Mladi, 19-godišnji igrač Širokog Brijega Ivo Karačić umro je od srčanog udara na treningu ekipe.

 

Malo je čudno kako se srčani udari sportista uglavnom dešavaju na fudbalskim terenima. Da li je fudbal toliko opasniji od košarke, rukometa ili hokeja, zaista je teško reći. Fudbal nije nešto mnogo fizički naporniji od ostalih sportova, pa se postavlja pitanje šta je pravi razlog sve češćih srčanih udara fudbalera i to na terenu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.