Mamić: BiH je moja prva domovina i isključivo ću ovdje služiti zatvorsku kaznu

Podnio neopozive ostavke u Dinamu

Mamić: BiH je moja prva domovina i isključivo ću ovdje služiti zatvorsku kaznu

E. Čaušević

Prvi čovjek Dinama, Zdravko Mamić, odlučio je danas organizovati press konferenciju u Mostaru.

Mamić je odlučio da se oglasi nakon što je jučer saznao da je presuda na zatvorsku kaznu od šest i pol godina zbog honorara u Dinamu postala pravomoćna, te je odlučio da organizuje press konferenciju.

Na press konferenciji pojavio se veliki broj bh. novinara, ali i novinara iz susjedne Hrvatske koji godinama pomno prate slučaj oko braće Mamić.

"Došao sam bez papira i pomagala, pokušaću iz glave reći ono što bi vas moglo zanimati. Znam da volite konkretne stvari i obećavam vam to, biće imena i događaja kakve ste rijetko čuli. Porijeklo mojih roditelja je iz BiH i danas kažem da je BiH moja prva domovina. Iz dva razloga, zbog toga da ću ja služiti zatvorsku kaznu kažem da ću je isključivo služiti ovdje u BiH".

"Ne znam kako da mogu pobjeći iz svoje države? Preko TV-a sam gledao presudu i kada je ona izrečena ostao sam u svojoj matičnoj državi. Podnio sam ostavku na članstvo u Skupštini Dinama i zatražio sam da se se zarzriješi mjesto savjetnika Dinama. Zvanično više nemam nikakve poveznice s Dinamom. Brat moj je podnio ostavku, a danas sam i ja to uradio. Ostavke su neopzive i to je završena priča".

"Meni je Dinamo iznad života, ove godine slavim rijedak jubilej, a to je 50 godina neprekidnog boravka i rada u Dinamu. Uvijek sam bio u nekoj ulozi i uvijek mi je Dinamo bio iznad života. Na tom stadionu sam gledao utakmice s derveta iz Maksimirske šume. Onda sam vodio navijanje Dinama s istočne tribine u odijelu protiv Zvezde kada smo pobijedili. Sjećam se da sam bio prebijen nakon tog meča, bio sam sav u krvi i sjećam se da mi je tadašnji predsjednik Dinama prišao i izvukao me. Vodio sam navijanje Dinama 1986. na punom Poljudu kada je Dinamo pobijedio Hajduka 4:1, a prije toga smo u Kupu izgubili od Banovića u Kupu. To čisto pričam da vidite da imam neku prošlost i početak s Dinamom".

Oglasi

"Prvi put kad sam ozbiljnije preuzeo brigu za skrb Dinamom to je bilo 1992. godine kad je započeo rat na ovim prostorima kada je predsjednik Hrvatske bio Franjo Tuđman koji je sigurno bio najveći navijač Dinama ikad. Nisam mogao gledati loše stanje u klubu, napravio sam puč i doveo Ćiru Blaževića u Dinamo i odmah smo naredne sezone bili prvaci. Tada je počeo rast Dinama jer sam dizao klub iz pepela svojim trudom i novcem".

"Ovo vam pričam da biste razumjeli životni put i što je uslijedilo dalje. Nisam neko ko je pao s Marsa, došao sam kao dječak tu. Ja sam jedan od osnivača i vođa Bad Blue Boysa i taj sam koji je vratio ime Dinamo i koji se pojavljivao u najvećim krizama Dinama. I tako prolaze godine, dolazi 2000. godina. Te godine Dinamo se raspada, ne postoji osim imena i prezimena. Dinamo je klub koji je dužan nekoliko stotina miliona kuna državi, dužni su igračima, igrači odlaze kao slobodni agenti. Dinamo ostaje bez ijednog igrača sa preko 100 tužbi. Izvodim puč, mičem Canjugu i druge koji su bili u klubu i počinje oporavak Dinama. Opet smo odmah prvi, jer ja ne znam ništa drugo biti nego prvi".

"Ja sam od 1999. godine vlasnik u tom trenutku najjače menadžerske agencije u Evropi. Imam 100 mladih igrača, trenere itd... Zove me Barišić u Dinamo, a ja tačno 2001. samo na jednom poslu dobijam 8-9 miliona maraka transferom Balabana u inostranstvo. Tada nisam bio u Dinamo i dobio sam te pare na svoj račun jer sam bio menadžer. Nikad niko nije platio lipu poreza jer je novac uvijek išao u inostranstvo i tamo su se igrači i klubovi talili i tako je bilo u transferu Balabana. Nikad niko od nas nije platio porez jer to niko nije tražio od nas. Zašto to sve pričam? Ja cijelu agenciju i sve ljude i tih 100 igrača dajem Dinamu besplatno, a potrošio sam tih 8-9 miliona maraka u te igrače. Posudio sam 82 miliona kuna svog novca Dinamu jer je klub blokiran i u stečaju. Tada oživljavam klub i ušpricavam svoj vlastiti novac", rekao je Mamić u dosadašnjem dijelu press konferencije.

"Tražim od navijača i tih ljudi da danas traže inventuru i da se vidi gdje su braća Mamić ostavili klub. U ovoj obmani gdje smo mi lopovi i kriminalci, a sve drugo ono što je stvarno govori drugačije. Molim ih da naprave zapisnik kakvo je stanje blagajne, a stanje je da Dinamo nije dužan nikome ni lipe. Neka oni koji dođu naprave Dinamo deset puta većim, ja samo kažem da je moguće da Dinamo za tri mjeseca ne postoji".

"Jedna neriješena utakmica ne daj Bože, Osijek završava prvi, Dinamo završava u konferencijskoj ligi, nema prihoda od LP i EL, nema prodaje igrača kao do sada. Tri mjeseca se ne isplaćuju plate i klub ide u stečaj. Dinamo u toj crnoj situaciji ide u najniži rang takmičenja. Dinamo ostavljamo na 35. mjestu UEFA-ine tabele. Ako se to desi tada će odgovarati oni koji su to prouzrokovali".

"Koristim priliku da se zahvalim najvećem čovjeku mog života gospodinu Barišiću. Zato što mi je dao podršku i privilegiju da služim Dinamu zajedno s njim i drugim ljudima. Svima u klubu veliko hvala od čistačice do vrha što sam imao priliku da služim klubu ovih 50 godina i čuvajte Dinamo. Svima im hvala što nijednog trenutka nisu pokleknuli pred ovim zlodjelom pravosudnih institucija Hrvatske i što su stajali iza kluba i braće Mamić u ovom periodu".

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

"Molim igrače da se sada ujedinje još više i da već protiv Tottenhama mogu da naprave moguće, neću reći da je nemoguće jer je u sportu sve moguće. Tražim od njih da izginu na toj utakmici i svakoj narednoj. Sada se brani Dinamo više nego ikad. Dinamo sada mora biti prvak kako bi opstao. Sad ste igrači dužni dati svaki atom snage jer povijest će vas pisati da ste odbranili Dinamo. Sameljite protivnike na sportskim terenima".

Posted by SportSport on Tuesday, March 16, 2021
Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

DamirT
Pa sto onda nisi ulagao pare u nase klubove???Svima vam je BiH prva domovina kad treba pobjec od policije i slicno
38 4
st4rk.
Ovom liku bistu da podignu malo je koliko ih je zadužio.. Najjači i najstabilniji klub Balkana i opet im ne valja.. Napravio im repku, 2. Na svjetskom bili i opet ne valja.. Razumljivo bi bilo da je on krao novac i da je pritom Dinamo bio loš.. ali Dinamo unazad godinama najjači, imaju rezultate, trofeje.. sve sve.. i opet ne valja
25 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti