Želimo izboriti nastup u Eurocupu

Lance Williams za SportSport.ba pred playoff TBL-a

Želimo izboriti nastup u Eurocupu

M. Skaka

Najljepše iznenađenje nakon završetka ligaškog dijela turskog košarkaškog prvenstva jeste Banvit. Klub koji se borio za sredinu tabele prije dvije godine kada je u njegao stigao Lance Williams, ligu je u ovoj sezoni okončao na trećem mjestu, dajući pardona samo Feneru i Efes Pilsenu.

Sa popularnim Guzom, ragovarali smo neposredno pred prvi susret četvrtfinala u kojem je jučer njegov Banvit slavio sa 80:79.

“Iskreno govoreći, pred početak sezone niko nije očekivao da ćemo završiti na sjajnom 3. mjestu u TBL-u.”, govori Lance Williams za SportSport.ba. “Igrali smo utakmicu po utakmicu i pobjeđivali. I sada imamo isti pristup, nema tereta na igračima i nekog posebnog imperativa, ali siguran sam da imamo tim koji može mnogo.”

U odnosu na prošlu sezonu u kojoj je, prvenstveno zahvaljujući sjajnim partijama bivšeg igrača sarajevske Bosne i Joa Crispina, već najavio proboj ka vrhu tabele, Banvit je značajno pojačao ekipu. To je u mnogome rasteretilo Williamsa, ali je on i u ovoj sezoni prvi strijelac i prvi skakač svoje ekipe sa 13,9 poena po susretu i 5,6 skokova.

“I u prošloj sezoni imali smo dobar tim, a sada je ekipa dosta jača. Ima više igrača koji mogu povući kada treba. U prošloj sezoni morao sam ubacivati preko 20 poena po susretu i nosio sam veliku odgovornost, sada je teret raspoređen na više igrača, ja ubacujem manje poena, ali mi pobjeđujemo!”, nasmijao se Williams. “Sada smo ostvarili najveći uspjeh u istoriji kluba. Treće mjesto do kojeg smo stigli na kraju ligaškog dijela ove sezone je rezultat koji Banvit nikada nije imao. Bilo bi odlično da se kroz utakmice playoffa plasiramo u Eurocup i to je nešto čemu ćemo težiti do kraja sezone.”

A nakon sezone? Planiraš li se ponovo okušati na ljetnjim kampovima NBA?

“Ne. Ovo je bila naporna godina i želim se prvo dobro odmoriti i provesti vrijeme sa svojom porodicom. Imam 30 godina i odličnu karijeru u Evropi. Zaista nema razloga da sreću ponovo tražim u Americi. Odmoriću se, posjetiti porodicu u Americi, možda posjetiti prijatelje u Sarajevu, a onda što bolje spremiti za narednu sezonu.”

Znači da si zadovoljan u Banvitu?

“Ovdje mi je odlično. U gradu se nema ništa raditi osim igrati košarka i potpuno sam fokusiran na igru. Moja porodica je samnom, atmosfera u klubu je odlična, rezultati su tu… Vrlo sam zadovoljan.”

Ugovor u Banvitu ti ističe na kraju sezone. Znači li to da ćeš ga produžiti?

“Inshallah.”, kratko je rekao Williams.

Počeo playoff turske lige
U sinoćnjem susretu Banvit je slavio nad Pinar Karsiyakom sa minimalnih 80:79, Williams je nakon svog saigrača Davisa (20) bio najbolji strijelac susreta sa 19 poena. Jučer je igrao i Fener koji je bio uvjerljiv protiv Bornova Belediye (83:58). Danas igraju Efes Pilsen i Erdemir, te Bešiktaš i Turk Telekom, a već sutra Lanceov Banvit igraće revanš protiv Pinar Karsiyake.
Pratiš li dešavanja u svom bivšem klubu. U Sarajevu si ostao upamćen kao jedan od najboljih Amerikanaca koji su nosili dres Bosne?

“Naravno. Vidio sam da su skoro pobijedili Široki, a to je meni uvijek drago čuti. To je derbi koji za mene nosi mnogo emocija i uvijek ga s pažnjom ispratim. Pratio sam i NLB ligu, koja je sve bolja i bolja. Finale sam gledao i ono je zaista nevjerovatno, fantastična utakmica i završnica za infarkt. Ne bih želio biti u koži igrača Cibone. Imali su pobjedu u rukama, a onda hladan tuš! Mislim da u početku ni Kecmanu nije bilo jasno šta je uradio, ali onaj posljednji napad Cibona je morala ispratiti, sačekati da sirena odsvira kraj, a onda ima vremena za slavlje. Međutim, to je košarka.”

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.