Čekajući razvoj situacije sa Saudijcima na Grbavicu bi mogla stići skromna finansijska injekcija

Famozni FIFA-in mehanizam solidarnosti

Čekajući razvoj situacije sa Saudijcima na Grbavicu bi mogla stići skromna finansijska injekcija

A. Čaušević

Turbulentan početak 2024. godine za FK Željezničar. Navijači Plavih su nestrpljivi i opravdano se pitaju šta će biti sa kultnim klubom sa Grbavice pošto situacija trenutno uopšte ne obećava.

Željezničar je u utorak navečer pomalo iznenađujuće saopštio raskid saradanje sa Abdulhakeemom Al-Tuwaijrijem. Eksperiment sa saudijskim trenerom se pokazao kao potpuni fijasko.

Saudijac je na pet utakmica uspio osvojiti samo jedan bod, doveo je Željezničar blizu zone ispadanja, privlačio svoju pažnju uglavnom sarkastičnim izjavama i njegov odlazak je na neki način bio neminovnost.

Međutim, ono što je zabrinulo navijače Plavih je klupsko saopštenje u kojem se u pitanje dovodi nastavak projekta sa FS Saudijske Arabije i programa pod nazivom Future Falcons.

"Rezultati napora nisu u potpunosti ispunili očekivanja u dijelu koji se odnosi na podršku koja je bila neophodna za poboljšanje rostera.

Oglasi

Upravni odbor prepoznaje važnost situacije u kojoj se klub nalazi i uvjeravamo vas da smo svjesni očekivanja i da radimo sve što je u našoj moći kako bismo prevazišli trenutne izazove", saopšteno je sa Grbavice.

I dok se čeka razvoj situacije sa Saudijcima, Željezničaru bi mogla doći određena finansijska injekcija i to zahvaljujući Amiru Hadžiahemotivću.

Posljednjih dana počelo se špekulisati o transferu iskusnog veznjaka u Udinese prema kojem bi Bešiktaš mogao zaraditi sedam miliona eura.

Željezničar u tom slučaju ne bi imao pravo na procente od budućeg transfera ili naknade za treniranje pošto bh. veznjak ima 26 godina pa su ti "džokeri" već iskorišteni.

Naknada za treniranje se naplaćuje do igračeve 23. godine, a procenat od 15% od budućeg transfera je Željezničar slijedovao prilikom prelaska iz Konyaspora u Bešiktaš.

Oglasi

"FK Željezničar ovim putem potvrđuje da, u skladu s ugovorom iz februara 2016. godine, ima pravo na 15% od iznosa transfera, a sredstva će se isplatiti u ratama do ljeta 2024. godine.

FK Željezničar iskazuje zahvalnost tadašnjoj rukovodnoj strukturi Kluba za potpisani ugovor o transferu koji je rezultirao značajnim procentom od današnjeg transfera”, saopšteno je sa Grbavice u februaru 2023. godine, ali je upitno da li je taj novac ikad naplaćen.

Ipak, Plavi bi mogli dobiti određen novac na ime FIFA-inog mehanizma solidarnosti. Riječ je o procentu od 5% koji se isplaćuju klubovima koji su dali doprinos igračevom obrazovanju i treniranju od 12. do 23. godine.

Kako je Hadžiahmetović napustio Željezničar kada je imao 18 godina Plavim bi trebalo pripasti 2 % od eventualnog transfera Hadžiahmetovića u Bešiktaš.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ukoliko bi se transfera realizovao za iznos od 7 miliona Plavi bi inkasirali oko 140.000 eura što je za moderni fudbal definitivno skromna cifra.

Ipak, pitanje je da li će uopšte doći do transfera Hadžiahmetoivća pa rukovodstvo Željezničara svakako prioritet i maksimalni fokus treba biti sređivanje stvarnih problema.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

plemic
razmišlja li itko da bi dobro bilo da budete naša filijala? pomogli bih vas i igrački i financijski.
2 0
mitoza
U poljoprivredi je sansa
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi