Željin problem mentalne prirode: Igrajte kao kad ste imali 12
Tim s Grbavice kako je krenuo trebao je dobiti Radnik 22:0, ali je onda opet morao strepiti za trijumf

Nakon trijumfa Plavih nad Radnikom

Željin problem mentalne prirode: Igrajte kao kad ste imali 12 · Komentar

Sarajevo 2:1, Krupa 4:2, Čelik 3:1, Zrinjski 3:3, Radnik 2:1... Ima nešto zajedničko u rečenim utakmicama Željezničara? Dabome.

U svakoj su Plavi vodili sa dva ili više golova razlike i u svakoj su strepili za pobjedu. I igrači i trener, a i oni zbog kojih se igra - navijači.

Igrači nakon vodstva od dva tri nula obično grohnu? Takva je praksa svugdje na svijetu? Postanu li lošiji igrači? Normalno da ne. Isti su to igrači, isti trener kao što su isti i navijači koji strepe.

Šta je onda? Kritika treneru bila bi izlišna, no kritika mentalnom sklopu čini se jedinom suvislom.

Fudbaleri Željezničara odigrali su još jednu utakmicu za infarkt, pa iako se to ne čini možda na prvu takvim, oni najbolje znaju s kakvim su se srkletom morali boriti. Ne samo u subotu protiv Radnika već u svakoj pomenutoj utakmici s početka.

Duel s Čelikom je možda najautentičniji primjer problema koji Plavi evidentno imaju bez obzira na trenutni plasman. Nakon 3:0 primili su gol kakav je nemoguć u svakoj opciji, no poslije gola zbog kojega nikome ne treba zamjeriti pa ni Kjosevskom kojem je lopta prošla kroz ruke, Čelik, pretposljednja ekipa na tabeli, dva puta se ušeta u šesnaesterac i napravi izgledne prilike. A razlika u kvaliteti svjetlosnu godinu.

"Igrači su sigurno pod pritiskom, teške su utakmice psihološki. Istina je da smo imali nekoliko utakmica koje smo trebali ranije prelomiti. Meč sa Zrinjskim zato nam treba biti velika opomena", kaže trener Admir Adžem.

Njegovo nije da se brine i o mentalnim sklopovima svojih igrača, postoje ljudi koji bi to trebali da rade, ali može nešto drugo, jer slijedi sedam identičnih utakmica kao što je bila protiv Radnika.

Pokušati igračima utuviti u glavu da se ponašaju kao kad su imali 12 godina i igrali na male. Pa su IGRALI lopte, dodavali se, nisu nabijali, niti strahovali od svojih protivnika kao da im se radi o životu.

Igraš sa Radnikom, ne sa Real Madridom. Logički, nema potrebe da nakon što konačno osvojiš loptu istu nabiješ protivniku u noge, pa da on ponovo napada, a da se ti ponovo umaraš.

(Nabijanje je posebna priča. Akciju iz koje su postigli gol igrači Radnika su izveli nakon što je Hadžić s pozicije lijevog beka/stopera dugu loptu uputio ne pred gol protivnika već u srce sredine terena. U pionirima te nauče da to ne smiješ raditi, kao ni slati poprečne lopte.)

Ko je pametan zna da je smislen napad najbolja odbrana. U subotu nakon što je tebalo biti 22:0 nije ih bilo mnogo smislenih. Na kraju krajeva ne moraš ni napadati, drži loptu, dodaji se, provociraj, umaraj protivnika...

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Željin trenutni problem nije igračke već mentalne prirode, a ne treba tu puno koliko god se promjena svijesti činila preteškom.

Zadržavanje "a la Zoran Kokot" jedan je od načina kako dobiti na vremenu, ali mnogo ljepše je dobivati na prostoru. Možda je bjesomučno dodavanje dosadno, ali nakon 2:0 to je mnogo pametnije i fudbalskije nego nabijanje.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

1921
Jel ovaj novinar ovdje na praksi? Ne vjerujem kakav amaterski napisan tekst, kao da ga je srednjoskolac pis'o.. Najjače mi je ovo ...to je mnogo pametnije i fudbalskije nego nabijanje... hahahahahaha
26 2
mula
Napisa ovaj text covjek koji ima ogromno trenersko iskustvo i mnogo dobijenih utakmica.
24 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi