Željo u finalu nakon 102 minute igre!

Plavi odigrali 1:1 sa Širokim na Pecari

Željo u finalu nakon 102 minute igre!

E. Škorić, foto: Marko Karačić

Nogometaši Željezničara izborili su finale Kupa Bosne i Hercegovine, nakon što su na Pecari odigrali 1:1 sa Širokim Brijegom.

Široki je golom Matea Roskama poveo u 60. minuti, da bi Zajko Zeba nekoliko minuta prije kraja poentirao sa bijele tačke za konačnih 1:1, što je Plavima donijelo finale najmasovnijeg klupskog takmičenja u BiH.

U prvom poluvremenu vidjeli smo tek dvije dobre prilike. Istina, donijelo nam je prvih 45 minuta obostrane borbenosti, no velika opreznost i jednih i drugih igrača rezultirala je lošom predstavom. U petoj minuti Mateo Roskam je iskosa s desen strane u trku šutirao visoko preko gola Ibrahima Šehića.

Umalo da gosti praktički iz ničeg dođu do vodstva. Dejan Bandović, golman Širokog, pokušao je izbaciti jednu povratnu loptu, ali je ona pogodila Lazara Popovića i, na sreću domaćih, završila u gol-autu. Minutu kasnije Ante Serdarušić je dalekometnim udarcem poslao loptu na tribinu iza Šehićevog gola.

Najbolju priliku u prvom dijelu imao je Široki u 15. minuti. Mateo Roskam je ostavio loptu Wagneru na 15-ak metara od gola gostiju, a Brazilac prizemnim udarcem pogodio desnu stativu Šehića koji je već bio savladan.

Prvu izmjenu trener Željezničara bio je primoran izvršiti već u 25.minuti, jer je zbog povrede teren napustio Mirko Radovanović, a u igru je ušao mladi Srđan Stanić. Odmah nakon toga Mešić je glavom uspio zahvatiti loptu, no nije bilo opasnosti po gol Bandovića.

Dvije minute kasnije, Wagner skroz iskosa s lijeve strane pokušava pronaći Zakarića u petercu Sarajlija, ali je Šehić uspio uhvatiti loptu. Posljednjih dvadesetak minuta prvog dijela u potpunosti je pripalo aktuelnom bh. prvaku.

Poslije prilike Wagnera iz 15. minute, jedina vrijedna spomena iz prvog dijela je i ona Bešlije iz 35. Minute. Zajko Zeba je izveo slobodni udarac kojeg je sam izborio, no nije pucao ka golu, iznenadio je sve igrače Širokog dodavši loptu Mirsadu Bešliji, nekadašnji bh. reprezentativac fantastičnim udarcem loptu šalje u gornji desi ugao domaćeg gola, no čudesni Bandović izbacuje u korner. Prvi korner Široki je izveo tek u 41. minuti. Izveo ga je Dalibor Šilić, uigrana akcija, lopta dolazi do Wagnera koji snažno šutira, ali se na putu do gola ispriječio Velibor Vasilić i spasio eventualnu opasnost po mrežu svoje momčadi.

Glavni sudija utakmice Semir Kaplan poslao je igrače na (ne)zaslužen odmor nakon jedne minute sudijske nadoknade u prvom dijelu. Prve minute nastavka ne donose apsolutno ništa vrijedno spomena, pa smo na prvu ozbiljniju priliku čekali deset minuta. Gostujuća odbrana ne uspijeva napraviti ofsajd zamku, tri igrača Širokog ostaju sami pred Šehićem, ali je centaršut s lijeve strane Zakarić loše zahvatio glavom i lopta je otišla preko gola.

Pet minuta kasnije, Široki dolazi do vodstva. Goran Zakarić je prizemno ubacio s desne strane, lopta nije bila uopšte brza, ali niko od Željinih igrača nije stigao izbaciti je, pa je ona došla do Matea Roskama koji je potpuno slobodan sa svega metar udaljenosti pogodio mrežu Šehića.

Osim nije imao šta čekati, pa je Edina Višću ubacio umjesto Elvisa Mešića. U 70. minuti velika prilika za goste. Mumer Svraka izlazi sam pred gol Željezničara, ali je Bandović bio uspješniji. Dvije minute kasnije Višća loše puca.

U 73. minuti Diogo je loše procijenio let lopte, ona došla do Višće, no mladi veznjak Plavih spetljao se i na kraju loše zahvatio loptu koja je otišla u gol-aut. Široki je zaprijetio u 76. Minuti, Šilić je centrirao s lijeve strane, a Zakarić glavom iz teške pozicije tukao pored gola. Minutu kasnije Mateo Roskam, nakon pogrešnog dodavanja Savića, puca preko gola sa 17 metara.

Plavi su, potom, zadnjih desetak minuta krenuli svim silama ka golu Širokog. U 86. Minuti Savić je pao u šesnaestercu domaćih, a Kaplan nakon konstatacije sa svojim pomoćnikom pokazao na bijelu tačku, te isključio i Bandovića. Puno se čekalo na izvođenje penala, da bi Zajko Zeba na kraju realizirao najstrožiju kaznu za plasman Želje u finale Kupa.

Treba naglasiti da se igralo dodatnih 12 minuta, koliko je Kaplan procijenio nadoknade. Navijači Širokog izazvali su prekid, bacajući razne predmete na Kaplanovog pomoćnika. Na kraju se utakmica uspjela okončati, gosti su se radovali, dok su domaći nastavili sa protestima. Ništa novo u bh. fudbalu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti