Zenit sa minimalnom zalihom pred revanš

Golijada u Sankt Peterburgu

Zenit sa minimalnom zalihom pred revanš

Okončana je prva utakmica današnjeg programa u okviru osmine finala Lige prvaka, a nogometaši Zenita savladali su Benficu rezultatom 3:2.

Susret je odigran na Petrovskij stadionu u Sankt Peterburgu, pred oko 21.000 gledaca, kojima nisu smetali veliki minusi.

Sami početak susreta pripao je gostima, a već u 20. minuti bilo je 0:1. Oscar Cardozo odlično šutira iz slobodnog udarca, Yuri Zhevnon odbija loptu samo do Maxija Pereire, koji je posprema u mrežu domaćih. 

Nije dugo trebalo ekipi Lucijana Spallettija da izjednači.  Igrao se 27. minut kada je Tomaš Hubočan lijepo uposlio Romana Shirokova, a potonji sjajnim volej udarcem matira Artura Moraesa. 

Treba istaći da je Benfica bila nešto opasnija, ali na odmor se otišlo bez prednosti jedne od ekipa. Zanimljiva je bila i oficijelna UEFA-ina statistika za prvi dio susreta. Gostujući nogometaš Nemanja Matić pretrčao je najviše na terenu, čak 6.09 kilometara, dok je Bruno Cesar bio lider sa 78% uspješnih pasova. 

Dvadesetak minuta nastavka ne donosi lijep nogomet, a veći dio ofanzivnih kombinacija obje ekipe presječeno je na sredini terena. Benfica se više bazirala na odbranu svog gola, a formacija sa kojom je Jorge Jesus započeo susret (4-2-3-1), dosta lako se transformisala u nešto defanzivniju (4-5-1). 

Nogometaši Luciana Spallettija pokušavali su držati loptu što je duže moguće u svom posjedu, ali problem je nastajao kada veznjaci Benfice prekinu taj napad i krenu u kontru. Ipak, domaći su dvadesetak minuta prije došli do veoma bitnog pogotka. Strijelac je bio Sergei Semak nakon sjajne kombinacije Vladimira Bystrova i Aleksandra Kerzhakova.

Do kraja susreta prava drama. Prvo su gosti iz Portugala poravnali rezultat preko Oscara Cardoza u 87. minuti, da bi Roman Shirokov minut kasnije svojim drugim pogotkom postavio konačnih 3:2. 

Portugalci mogu biti zadovoljni pred revanš koji se igra 6. marta, jer im je primarni cilj bio postići pogodak, kako su i sami najavljivali prije ovog dvoboja.

Početni sastav Zenita (4-3-3): Zhevnov, Anyukov, Bruno Alves, Lombaerts, Hubočan, Shirokov, Zyryanov, Fayzulin, Denisov, Kerzhakov, Kanunnikov

Početni sastav Benfice (4-2-3-1): Artur, Emerson, Luisão, Maxi Pereira, Garay, Bruno César, Gaitán, Matić, Witsel, Óscar Cardozo, Rodrigo

Liga prvaka, 1/8 finala:
Zenit - Benfica 3:2 (Shirokov 27, 88, Semak 71 / Pereira 20, Cardozo 87)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.