Zerina i Dženan Kurtić u Trikolorima

Francuska odabrala bh. talenat

Zerina i Dženan Kurtić u Trikolorima

Odlične igre Dženana i Zerine Kurtić u prvenstvima Francuske za mlađe dobne kategorije nisu ostale nezapažene kada su pitanju nastupi za košarkaške selekcije te zemlje.  

Tako je Dženan Kurtić dobio poziv za pripreme selekcije Francuske (U-20), dok će Zerina Kurtić ovoga ljeta učestvovati u akciji ženske (U-15) selekcije te zemlje za nastup na EP u Mađarskoj.

 

Dženan Kurtić ove sezone pruža izvrsne partije u juniorskom timu Nancyja i trenutno je sa ovim sastavom na prvom mjestu šampionata. Nisu rijetke situacije kada je učestvovao i u akcijama prvog tima sa kojim također redovito trenira. Ove sezone za juniore Nancyja bilježi u prosjeku 31 minut u igri uz 14 poena, 6,7 skokova i 1,7 asistencija. Njegova statistika je među najboljim kada je pozicija četvorke u pitanju, tako da će se ovaj mladi igrač već od 1. jula naći na pripremama zajedno sa 24 najbolja juniora tamošnjeg šampionata.

 

Dzenan Kurtić je prošle godine bio na pripremama reprezentacije BiH za EP Divizije B (U-20), koje je održano u Sarajevu. Na samom šampionatu nije učestvovao.

 

Dženanova sestra Zerina već je odavno u mlađim selekcijama reprezentacija Francuske. Ona nastupa za Strazbourg u konkurenciji košarkašica koje su tri godine starije od nje. Zerina svoj veliki talenat pokazuje iz utakmice u utakmicu. U šampionatu drži prvo mjesto u prosjeku skokova i uspješnosti šuta za tri poena. Na terenu u igri provodi 30 minuta i postiže 20 poena. Tokom prošle sezone nastupala je za U-14 selekciju i bila je prema zvaničnoj statistici među prvih 30 košarkašica.     

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti