Žestok otpor Turske, Amerikanci ipak prejaki
Foto: EPA

Odličan meč Turske

Žestok otpor Turske, Amerikanci ipak prejaki

M. Šljivak

Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država savladali su večeras Tursku 98:77 u susretu drugog kola grupe C Svjetskog prvenstva.

Iako je Turska u ovaj meč ušla kao autsajder, ova selekcija je odigrala jako dobar meč, te su pružili zaista žestok otpor favorizovanim Amerikancima.

Turska je otvorila meč s 10:5, ali su košarkaši SAD preokrenuli rezultat u svoju korist serijom od 9:0, da bi ipak nakon prvih 10 minuta rezultat bio neriješen, 16:16...

Iako se na otvaranju drugog perioda pomislilo kako će Amerikanci prelomiti meč u svoju korist, to se nije dogodilo. Turci su igrali sjajnu timsku košarku, nisu dopustili protivničkoj selekciji da trči, te su svaku šansu u napadu iskoristili.

Zanimljivo je da su u prvom poluvremenu odličnim skokom napravili veliki posao, te su na poluvrijeme otišlo sa pet poena prednosti u korist Turske, 40:35.

Vodila je Turska sve do sredine igre u trećoj dionici. Međutim, stigao ih je umor, što su Amerikanci iskoristili, pa se u posljednjih 10 minuta ušlo sa šest poena razlike za SAD, 66:60.

Turska je potpuno razbijena u posljednjoj dionici. Atraktivnim potezima Amerikanci su razbili protivnički tim, te su na kraju stigli do teške, ali zaslužene pobjede.

Kenneth Faried je predvodio SAD sa 22 poena u ovom susretu, Anthony Davis je dodao 19, dok je kod Turske Cenk Akyol ubacio 12 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.