Zlatna generacija u suzama: Francuzi izbacili Špance
Foto: EPA

Kraj za španske zvijezde

Zlatna generacija u suzama: Francuzi izbacili Špance

Edmir Škorić

Veliku senzaciju priredili su košarkaši Francuske savladavši domaćina Španiju rezultatom 65:52 u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. 

Počelo je sjajno za Francuze - serijom poena. Poveli su 8:0 na početku uz dvije trojke Diawa. Imali su ‘gosti’ i devet poena (11:2) prednosti u prvoj dionici, ali se Španija serijom 10:0 u potpunosti vratila i okrenula rezultat. 

Francuska je imala furiozan start, Špance nije išao šut. Prva dionica okončana je rezultatom 15:15. Tricolori su bolje otvorili i drugu dionicu, održavali su prednost, koja je postajala sve “ozbiljnija” kako se bližio kraj prvog poluvremena. 

Na odmor se otišlo sa sedam poena prednosti u korist Francuza (35:28). Madridska dvorana bila je u šoku, baš kao i španski igrači, bez obzira što je bilo jasno da je ostalo još puno da se igra. Špance nije išao vanjski šut, dok su Francuzi igrali fantastičnu odbranu i nisu dozvoljavali lake poene domaćinu.

Početkom treće dionice Juan Carlos Navarro serijom svojih poena vraća Špance  egal (39:39). Dosta neizvjesno bilo je u trećoj četvrtini u kojoj su Španci dva puta vodili, oba puta po jedan poen razlike. U zadnjih 10 minuta ušlo se pri minimalnom vodstvu Francuske (43:42).

U zadnjoj četvrtini puno uzbuđenja. Kada je Diaw pogodio trojku na 6:43 do kraja, za 51:45 u korist Francuza, počelo se već razmišljati o velikoj senzaciji. Domaćin nije imao rješenja za čvrstu francusku odbranu… Pau Gasol je odražvao Španiju u životu, a na četiri minute do kraja pogodio je dva plus jedan za minus tri (51:48).

Nekoliko vezanih grešaka imali su Francuzi, a Diaw je upropastio napad kod rezultata 51:48. Dodatno su se stvari zakomplikovale i čekalo nas je paklenih tri i pol minute. Huertelovi poeni za 53:48 dodatno su unervozili Špance. Diaw je predvodio Francuze, ubacio je za 55:50 na dvije minute do kraja. 

Pau Gasol novim poenima ostavlja Špance na životu, ali fantastičan potez Heurtela na drugoj strani. Francuzi su došli na plus pet minutu i 50 sekundi prije kraja. Španskom selektoru ostalo je samo da pozove time-out, a navijačima nada da bi se moglo dogoditi neko čudo u samoj završnici. Huerteleova trojka za 60:52 okončala je špansku košarkašku misiju - medalja na SP-u.

Veliku senzaciju priredili su košarkaši Francuske savladavši domaćina Španiju u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. pau Gasol je ubacio 17 poena, ali to je bilo nedovoljno. Pratio ga je jedino još Navarro sa 10 poena.

Braća Gasol i druge španske zvijezde ostaju bez medalje. A predviđali su špansko-američko finale. Sport je takav, iznenađenja se događaju. Hrabri Francuzi će igrati protiv Srbije u polufinalu. Zasluženo. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti