Zmajevi brojali do 98: BiH razbila Armeniju!

Pretkvalifikacije za SP

Zmajevi brojali do 98: BiH razbila Armeniju!

E. Škorić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ugostila je večeras Armeniju u meču trećeg kola pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, te je rezultatom 98:85 stigla do druge pobjede.

Većim dijelom prve četvrtine naši košarkaši su vodili protiv Armena, no trojkama su se gosti uspijevali vraćati i nisu nam dozvoljavali da se odmaknemo na neku ozbiljniju prednost.

Bilo je 4:0, 6:2, 19:13, ali Armeni su preko svojih raspucanih šutera poput Boatrighta ili Tatevosyana održavali korak za razigranim Zmajevima, koji su bili izuzetno motivisani večeras u Skenderiji. 

U drugoj četvrtini bh. košarkaši su doslovno letjeli parketom Skenderije. Krenuli su u istu sa 9:0 serijom na krilima Sejfića, za kojeg Armeni nisu imali rješenje u svom reketu. Izdominirao je u tim trenucima ispod obruča i ubacio je devet poena. 

Musa i društvo su u drugoj dionici igrali vrhunsku košaru, no u završnici druge četvrtine Armeni s dvije vezane trojke ponovo spuštaju zaostatak, pa je u tim trenucima Duško Vujošević morao da pozove time-out. Na odmor se otišlo rezultatom 52:44. Da na momente nismo padali, vjerovatno bismo već tada mogli početi da slavimo pobjedu.

U  trećoj četvrtini je uslijedio određeni pad u našoj igri, pa su Armeni uspjeli da se u jednom trenutku vrate na svega pet poena zaostatka, no srećom u završnici dionice uspjeli smo da prebrodimo krizu, a da onda od pet dođemo do 14 razlike.

Armenija je 6:0 serijom otvorila zadnju četvrtinu i ponovo vratila neizvjesnost meču, ali je brzo Musa trojkom vratio dvocifrenu prednost našem timu. Nisu se, naravno, gosti do kraja predavali, ali bh. košarkaši nisu prokockali prednost koju su držali dobrim dijelom utakmice.

Štaviše, naši momci su razbijali Armeniju do kraja meča i osvarili su izuzetno visoku pobjedu, te su pokazali da zaslužuju biti na Svjetskom prvenstvu, no put do Mundobasketa je izuzetno težak i dug.

Džanan Musa je ubacio 28 poena uz čeiri asistencije u našem timu, dok je Hasandić dodao 14, a Vrabac i Atić dodali su po 12 poena. Boatright je na drugoj strani ubacio 30 poena. Narednu utakmicu naša selekcija igra u subotu u Zenici protiv Švedske.

BiH - Armenija 98:85  (23:23, 29:21, 22:16, 25:25)

BiH: Sejfić 9, Lončar 8, Lazić, Atić 12, Vrabac 12, Hasandić 14, Gegić 4, Musa 28, Glogovac, Renfroe 5, Gajić, Tomić 6.

Armenija: Amirkhanov, Yanku 2, Taevosyan 9, Boatright 30, Charabascz 10, Mkrhychyan 9, Tavakalyn 6, Chivichyan 8, Kochinyan, Hess, Fischer 11.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi