"Zmajevi" oduševljavaju Evropu
Jedan od najtraženijih evropskih fudbalera: Edin Džeko

Reprezentativci BiH očaravaju iz kola u kolo

"Zmajevi" oduševljavaju Evropu

Ne tako davno, budućnost bh. fudbala nije se činila blistavom. Neki igrači se nisu htjeli odazvati pozivu u nacionalni tim, a neki su se, međutim, odlučivali za druge reprezentacije. Danas, situacija je bitno drugačija.

Svaki će navijač bh. fudbalske reprezentacije sa toplinom oko srca dočekati utakmice našeg nacionalnog tima. Ne i bez razloga. Fudbalska selekcija BiH igra sjajno, a naši reprezentativci, naši „zmajevi“ oduševljavaju iz kola u kolu u nacionalnim ligama širom Evrope.

Trenutno prvo ime, ne samo u bh. fudbalu, već i u Evropi, bez ikakve je sumnje Edin Džeko. Visoki, korpulentni napadač Wolfsburga u posljednjem je kolu njemačke Bundeslige nanovo zadivio. Hat-trick Hoffenheimu dolio je ulje na vatru koja tinja oko ovog bivšeg napadača sarajevskog Željezničara. Za Džekom je poludila fudbalska Evropa i samo je pitanje koji će od evropskih velikana privoliti „bh. dijamanta“ u svoj tim.

Priča o Džeki nikako ne može biti ispričana bez Zvjezdana Misimovića. Reprezentativni dvojac bezprijekorno funkcioniše kako u Wolfsburgu, tako i u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine. Košarkaškim riječnikom rečeno, Miske i Džeko su ono što su nekad u NBA bili John Stockton i Karl Malone. Prvi asistira, drugi isporučuje.

Ono što je Džeko napravio u proljetnom dijelu sezone, Vedad Ibišević je radio u jesenjem. Međutim, nesretna povreda odvojila je Vedu sa terena do kraja sezone, ali Ibišević je odlučan u namjeri da se vrati bolji nego ikada, a ako je suditi po onom što je do sada pokazao u dresu Hoffenheima, ne treba sumnjati da će Ibišević tek pokazati sve što zna. Vedo, jedva čekamo tvoj povratak!

Ove sezone u Bundesligi sjajno igra i virtuoz sredine terena u dresu Hoffenheima: Sejad Salihović. Uz Ibiševića jedan od najzaslužnijih što je ovaj Bundesligaš i dalje jedno od najprijatnijih iznenađenja sezone.

Dobiti koju minutu na terenu kad su vam saigrači i direktni konkurenti za mjesto u timu Juninho Pernabucano, Kim Kalstrom ili Sydney Govou, ne može svako, ali može mladi, 19-godšnji Miralem Pjanić. Trener Lyona Claude Puel možda i najperspektivnijem reprezentativcu BiH daje sve više prostora u igri, pa od Pjanića u narednim sezonama možemo očekivati mnogo.

Dolaskom „trenera svih trenera“, Miroslava Ćire Blaževića na kormilo bh. tima, čini se kako su konačno posložene sve kockice u igri reprezentacije, koja je ove sezone svijetlo na kraju tunela u bh. fudbalu.

Osim toga, Evropa je dugo o BiH slušala kroz prizmu ratnih i poratnih dešavanja, nacionalizma, korupcije i kriminala. Naši „zmajevi“, međutim, BiH sada predstavljaju u jednom drugom svjetlu, a ovo je samo početak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.