Zmajevima otežan put do Južne Afrike

FIFA donijela odluku

Zmajevima otežan put do Južne Afrike

Adnan Beganović

Jučer je u Rio de Janeiru pod predsjedavanjem Josepha Blattera zasjedao Izvršni odbor Svjetske međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA). Na ovom sastanku razgovaralo se o mnogim stvarima, a za nas je najbitnija odluka koja je donesena vezana za baraž.

Naime, kako sada stvari stoje u baražu za nastup na Svjetskom prvenstvu 2010. godine naša reprezentacija za protivnika će imati jednu od jačih evropskih selekcija jer je FIFA donijela odluku da se na temelju FIFA rang liste koja će biti objavljena 16. oktobra odrede četiri nositelja, odnosno osam reprezentacija koje izbore baraž biće podijeljene u dva šešira.

S obzirom da naš nacionalni tim u odnosu na nekoliko reprezentacija koje će najvjerovatnije izboriti baraž (Francuska, Hrvatska, Rusija, Njemačka) stoji mnogo lošije na FIFA rang listi onda je izvjesno da će put prema Južnoj Africi biti jako težak.

Izvlačenja parova za baraž održat će se 19. oktobra u Zurichu, domaćin prvog susreta biće određen žrijebom, a žrijeb za Svjetsko prvenstvo održat će se 4. decembra u Capetownu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.