Znate li ko je jedini igrač koji je upisao hat-trick na debiju u Premier ligi?

"Bijelo pero"

Znate li ko je jedini igrač koji je upisao hat-trick na debiju u Premier ligi?

Engleska Premier liga je zvanično osnovana prije nešto više od 28 godina, u februaru 1992. i od tada je postala "najatraktivnija" fudbalska liga u svijetu.

U proteklih skoro 30 godina od kada se elitni rang engleskog fudbala odlučio odvojiti od EFL-a, kroz Premiership je "prodefilovao" veliki broj sjajnih igrača.

Vrlo brzo su u Premier ligu počeli dolaziti vrhunski igrači iz inostranstva, a jedan od onih čiji je dolazak na Otok bio itekako medijski ispraćen bio je i Fabrizio Ravanelli, legendarni italijanski napadač.

"Bijelo pero", što je zbog sijede kose bio Ravanellijev nadimak, je sletilo u Middlesbrough 1996. godine. Tada je ovaj engleski klub Juventusu za Ravanellijev transfer isplatio, gledano u današnjim eurima, blizu 10 miliona - što je bilo itekako puno novca za "igrački karton" jednog fudbalera.

Fabrizio Ravanelli je odmah na otvaranju sezone u meču protiv Liverpoola postigao hat-trick.

Tako je nekada sjajni Italijan do danas ostao jedini fudbaler koji je uspio upisat hat-trick na debiju u Premier ligi.

Fabrizio Ravanelli je bio jedan od najboljih strijelaca lige u sezoni 1996/1997, u dresu Middlesbrougha je uspio postići 18 golova, ali ne i pomoći klubu da izbjegne ispadanje u niži rang.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Kako je Middlesbroug ispao, Ravanelli je već na ljeto napustio Englesku i potpisao za francuskog velikana, Marseille.

U Marseilleu je vrlo brzo postao miljenik navijača, a ovaj kultni lik evropskog fudbala se 2000. vratio u Italiju kada je obukao dres Lazija, da bi potom imao još avnatura na Otoku u dresu Derby Coutnyja i Dundee FC-a. Karijeru je okončao kao fudbaler kluba u kojem je i ponikao, Perugije - 2005. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi