Zvezda slavila, poraz Zadra
Marko Popović je MVP kola

Počela nova sezona Eurocupa

Zvezda slavila, poraz Zadra

Teme:

Večeras je počela nova sezona Eurocupa, drugog po jačini evropskog klupskog takmičenja za košarkaše. Trideset dva tima podijeljena u osam grupa boriće se ove sezone za prestižnu titulu.

Od klubova koji se takmiče u NLB ligi jedino je Crvena Zvezda slavila pobjedu, dok su Zadar i Hemofarm poraženi na svom parketu od Arisa i Pamese. Nekoliko izuzetno jakih timova boriće se za naslov prvaka ove godine.

Galatasaray je takmičenje u Eurocupu otvorio domaćom pobjedom 96:82 protiv Azovmasha u čijim redovima je naš Hasan Rizvić  odigrao odličnu utakmicu sa 18 poena i 4 skoka. U turskom timu su sjajnu utakmicu odigrali Radoslav Rancik sa 39 i Simas Jasaitis sa 23 poena.

U drugoj utakmici grupe A Alba je u Berlinu sa 75:73 bila bolja od talijanskog Terama. Kenan Bajramović je u redovima njemačkog tima postigao 3 poena, a najbolji njegov suigrač bio je Julius Jenkins sa 18 poena. U talijanskom timu prvo ime bio je Drake Diener s 15 poena. 

U grupi B Hemofarm je u Millenium Areni u Vrčsu poražen od Pamese sa 75:68. U pobjedničkom timu su blistali Nando De Colo sa 20 i Kosta Perović sa 18 poena, dok je Goran Jagodnik sa 17 poena bio lider Hemofarma.

U drugoj utakmici ove grupe ruski Triumph je u gostima bio bolji od Le Mansa sa 77:74. Rush je sa 17 poena bio najbolji kod pobjednika, a Batista s isto toliko kod poraženog tima.

Zadar je takmičenje u grupi C otvorio porazom u Višnjiku od Arisa rezultatom 73:68. Clark sa 16 i Hatzivretas sa 15 bili su najbolji u grčkom timu, dok su Marko Car sa 17 i Damir Rančić sa 14 poena bili najbolji kod Zadra.

U drugoj utakmici ove grupe Hapoel je u Jerusalemu bio bolji od litvanskog Siauliaija sa 89:76. Simmons je postigao 19, a Thompson 18 kod Hapoela, dok je Derrick Low sa 20 bio prvo ime litvanskog sastava.

Najviše je u prvom kolu pokazao ruski Unics Kazan koji je u okviru grupe D s visokih 101:76 bio bolji od Besiktasa. MVP kola sigurno će biti Hrvat Marko Popović koji je u pobjedu Unicsa ugradio 36 poena, a veliku pomoć je imao u suigraču iz reprezentacije Krešimiru Lončaru koji je postigao 16. Kod Besiktasa su Lonny Baxter i Mire Chatman postigli po 19 poena.

DKV Joventut je u ovoj grupi bio bolji u gostima u Bonu kod Telekoma sa 76:71. Najbolji u pobjedničkom timu bili su Luka Bogdanović i Clay Tucker sa po 16 poena, dok je Bryce Taylor sa 20 poena bio prvo ime Telekoma.

U izuzetno neizvjesnoj utakmici Spartak je u Saint Petersburghu bio bolji od Turk Telekoma sa 85:83. James White je sa 20 poena bio najefikasniji u redovima Spartaka, a Sarajlija Goran Suton je postigao 4 poena i 5 skokova. Lamayne Wilson je sa 22 poena bio najbolji kod Telekoma. Bilbao je bio bolji od Charleroija u gostima sa 80:67.

Crvena Zvezda se nalazi u velikoj formi. Nakon Partizana i Cibone crveno-bijeli su večeras savladali moskovski Dinamo rezultatom 76:67. Tadija Dragičević je sa 17 poena bio najbolji kod Beograđana, a Elmedin Kikanović je ubacio 2 poena. Goste je predvodio Sergey Bykov sa 18 poena.

Gary Neal je s 19 poena predvodio Benetton do pobjede u gostima kod Choleta sa 71:70. Sammy Mejia je sa 29 poena bio najbolji kod francuskog tima. Kod Benettona je Jasmin Hukić ubacio 4 poena.

U grupi G Nancy je slavio u gostima kod Turowa sa 75:72, dok je Panellinios s ubjedljivih 89:60 slavio protiv Gran Canarije. Devin Smith je sa 25 poena bio najbolji u pobjedničkom timu.

I u okviru grupe H latvijski prvak Ventspils je poražen na svom parketu od Brose Basketsa sa 82:65, dok je Biella slavila minimalno sa 78:77 protiv Nymbruka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.