Alex Ovechkin pokupio sve nagrade
The Great Alex je bio najbolji ove sezone

NHL Awards 2009

Alex Ovechkin pokupio sve nagrade

Iako nije osvojio Stanley Cup, Alex Ovechkin je na sinoć održanoj manifestaciji dodjele priznanja najboljim pojedincima lige pokupio sve glavne nagrade.

Nakon što su hokejaši završili svoj posao na ledu, na red su došli novinari i žiri koji je obavio svoj, nimalo lagan zadatak. U Palmas Casino Resolt dvorani u Las Vegasu dodijeljene su nagrade za najbolje pojedince u tek završenoj sezoni NHL-a. 

Nagradu za najboljeg igrača lige, Hart Trophy dobio je sjajni lijevokrilni igrač Washington Capitalsa Alex Oveckin. U konkurenciji su bili nominovani još Evgeni Malkin i Pavel Datsyuk, ali je The Great Alex osvojio 115 od mogućih 131 nominacije za najboljeg. Alex je imao sjajnu sezonu u kojoj je sa 56 golova bio prvi strijelac lige, dok je sa 110 bodova bio drugi igrač lige, po kanadskom sistemu bodovanja asistencija +gol. Za nagradu je dobio 10.000 dolara. Ovo je Alexu druga titula za najboljeg igrača u nizu, što je prvi put da jedan igrač dobije ovakvo priznanje još od Dominika Hašeka 1997 i 1998. godine. 

Nagradu za najboljeg golmana, odnosno Vezina Trophy dobio je Tim Thomas iz Boston Bruinsa, dok je najbolji odbrambeni igrač Zdeno Chara također iz Bruinsa koji je dobio Norris Trophy. Ovom nagradom Zdeno je prekinuo niz Nicklasa Lidstroma koji je ovaj trofej dobivao u posljednje tri godine, a čak šest puta u posljednjih sedam godina.

Još jedna nagrada je otišla u Boston. Jack Adams Trophy za najboljeg trenera dobio je Claude Julien, dok je golman Columbus Blue Jacketsa Steve Mason dobio nagradu Colder Trophy za rookiea sezone, što je prvi put nakon 1970. godine da jedan golman dobije ovaj trofej. 

Steve Sullivan je dobio Masterton Trophy za sportsko dostignuće, nakon što se nakon pune dvije godine vratio na led zbog teške povrede. 

King Clancy Trophy za humanitarni doprinos dobio je Ethan Moreau iz Edmontona, dok je nagradu za životno djelo dobio Jean Beliveau. Mark Messier NHL Leadership Trophy završio je u rukama Jaromea Iginle iz Calgary Flamesa.

Nagrade za najbolje pojedince regularnog dijela sezone dobili su, Evgeni Malkin Art Ross Trophy za igrača sa najviše golova i asistencija, dok je Maurice Richard nagradu za najboljeg strijelca dobio Alex Ovechkin. 

William Jennings Trophy za najbolji golmanski tandem, koji je primio najmanje golova u procentima, procenat se računa na najmanje 25 mečeva, dobio je golmanski par Bostona Tim Thomas i Manny Fernandez. 

Lester Person Award za igrača koji se najviše isticao tokom sezone dobio je Alex Ovechkin. 

Najbolji tim sezone čine: Tim Thomas (Boston), Zdeno Chara (Boston), Mike Green (Washington), Jarome Iginla (Calgary), Evgeni Malkin (Pittsburgh) i Alex Ovechkin (Washington). 

U najbolju drugu postavu izabrani su: Steve Mason (Columbus), Dan Boyle (San Jose), Nicklas Lidstrom (Detroit), Marian Hossa (Detroit), Pavel Datsyuk (Detroit) i Zach Parise (New Jersey). 

Iznenađujuće da na ovolikom popisu nagrada i priznanja nema Sidneya Crosbya koji je vodio Penguinese do titule.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.