Bh. reprezentativci u klizanju počeli pripreme za sezonu

Umjetničko i brzo klizanje

Bh. reprezentativci u klizanju počeli pripreme za sezonu

A. Haznadarević

Reprezentativci Bosne i Hercegovine u umjetničkom i brzom klizanju otpočeli su kondicione pripreme za nastupe u klizačkoj sezoni 2012/2013.

Damjan Ostojić i Arijana Tirak se pripremaju u Sarajevu. Početkom iduće sedmice i povratka Ostojića iz Malezije sa Kongresa ISU (Međunarodne klizačke unije) nastavljaju pripreme na ledu u Oberstdorfu (Njemačka), a nakon toga slijedi usavršavanje tehnike u austrijskom Gmundenu gdje će spremati i novu koreografiju, saopćano je iz Saveza klizačkih sportova BiH.

Arijana Tirak  prve nastupe ima u septembru na dva ISU Junior Grand Prixa koji se održavaju na Bledu i u Zagrebu. Ostojić, kao seniorski reprezentativac BiH i trener mlađih reprezentativaca, također će u narednom periodu nastupiti na nekoliko međunarodnih takmičenja, a najznačajniji su Evropsko prvenstvo i "Zlatna pirueta“ u Zagrebu.

On je i potencijalni kandidat za nastup na ZOI u Sočiju 2014. Pored njih, Amel Bureković, Lejla i Alma Šehić, Neira Kiso, Iman Hodžić i drugi klizači iz umjetničkog klizanja počeli su sa pripremama u Sarajevu, a nastaviće u julu i avgustu u kampovima u Sloveniji i Mađarskoj.

Ove mlade takmičare očekuje niz značajnih domaćih i međunarodnih takmičenja, a Lejla Šehić će predstavljati BiH na Zimskom Evropskom Olimpijskom Festivalu za mlade (EYOF) koji će se održati u Brašovu (Rumunija). Brzoklizači Ademir Babaić, Nihad Bašić, Kerim Balić, Mirza Karić, Lamija Avdić, Tarik Omeragić i Samra Selimbegović ove godine pored Slovenije jedan dio priprema obaviće i u Mađarskoj. Najbolji među njima će nastupiti na evropskim i svjetskim prvenstvima.

Naš najbolji brzoklizač Edin Branković već se nalazi na pripremama (long track treninzi) u njemačkom Inzelu, a na poziv međunarodne klizačke akademije (KIA Speed Skating Akademija), koja snosi troškove boravka. Ove pripreme su uvod u oživljavanje long track discipline u BiH, a za Brankovića su i kvalitatna baza za nastavak priprema u short tracku i uspješne kvalifikacije za ZOI u Sočiju 2014, navodi se u saopćenju.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.