Počela najjača liga u Evropi, a trenutni lider je klub iz Kine
FOTO: (AP Photo/Pavel Golovkin)

Zanimljiv start sezone

Počela najjača liga u Evropi, a trenutni lider je klub iz Kine

Haris Zilić
Teme:

Počela su i hokejaška uzbuđenja na Starom konitnentu, a prva liga koja je upalila motore je ruski KHL koja je ujedno i najjača evropska liga i odmah iza NHL-a kada je u pitanju svjetski hokej.

Na startu sezone u KHL-u je i jedno iznenađenje. Lider na tabeli je klub iz Kine.

Kunlun Red Star su lideri u Zapadnoj konferenciji sa osam osvojenih bodova, a jedino više bodova ima Magniotogrsk koji je osvojio devet bodova i lider je u Istočnoj konferenciji.

Poznato je da u KHL-u pored ruskih klubova nastupaju i klubovi iz Bjelorusije, Kazahstana, zbog svih dešavanja i invazije Rusije na Ukrajinu od lige je odustao latvijski Dinamo Riga, a ranije su učešće uzimali i klubovi iz naše regije poput KHL Medveščaka iz Zagreba.

Prije sedam godina, radi popularizacije hokeja, KHL je odlučio da pozivnicu dobije klub iz Kine, a riječ je Kunlunu koji je i osnovan početkom 2016. godine.

Oglasi

U prvoj sezoni stigli su do play-offa zahvaljujući boljoj gol razlici, ali odmah su u osmini finala poraženi od Magnitogorska, bilo je 4:1 u pobjedama.

U narednim sezonama kineski klub je bio redovan učesnik KHL-a, ali u uvijek na konferencijskom začelju.

Čini se da ove sezone pušu neki drugi vjetrovi u kineskom klubu. Pored kluba iz Kine i ruskih klubova u KHL-u ove sezone gledamo bjeloruski Dinamo Minsk i kazahstansku Astanu.

Invazija Rusije na Ukrjainu poremetila je i KHL, tako da je dosta hokajaša napustilo najjaču ligu.

Čelnici KHL-a vjeruju da liga neće imati gubitke i da će se uskoro sve vratiti u nomralan ritam posebno kada su u pitanju sponzorski ugovori.

KHL je imao ideju da pridruži i najbolje klubove iz Češke, Finske, Švedske, Norveške, ali to je sada već na dugom štapu i neizvjesno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi