Ko će do Stanley Cupa? Kreće historijsko finale NHL-a!

Golden Knightsi ili Capitalsi

Ko će do Stanley Cupa? Kreće historijsko finale NHL-a!

M. Šljivak

U noći sa ponedjeljka na utorak kreće finalna serija koja će nam donijeti pobjednika NHL lige i novog osvajača Stanley Cupa.

Veliko finale izborili su Vegas Golden Knightsi i Washington Capitalsi, a oba tima će imati šansu da osvoje svoj prvi trofej u historiji.

Vegas Golden Knightsi su napravili najveću senzaciju u historiji lige. Tim koji se okupio prošlog ljeta i koji je u potpunosti sastavljen od igrača kojih su se drugi timovi odrekli, stigao je do finala u svojoj prvoj sezoni.

Apsolutno niko u hokejaškom svijetu nije očekivao da će Knightsi uopšte doći do doigravanja. Igrali su utakmice kao da je u pitanju film, posao na ledu su odrađivali kao da su već godinama skupa, a čudesne, nenormalne odbrane je tokom sezone imao golman Marc-Andre Fleury.

Čovjek je pravio čuda iz utakmice i definitvno je on taj koji je vođa ove ekipe, ali i ostatak tima je igrao poprilično nevjerovatno. Postali su prava mašina za razbijanje rivala, prošetali su se i kroz play off i zasluženo će se boriti za Stanley Cup.

Sezona je za ovaj tim tekla kao iz snova. Regularni dio završili su sa omjerom od 51 pobjede i 31 poraza i osvojili su diviziju Pacific, a samo četiri ekipe u ligi su imali bolji omjer od njih.

U doigravanju su bez većih problema isprašili LA Kingse (4:0), problem nisu predstavljali ni San Jose Sharksi (4:2), kao ni Winnipeg Jesti u finalu Zapada, koje su Golden Knighsti dobili sa 4:1.

Tim iz grada grijeha živi san koji do prije godinu dana niko nije mogao ni da zamisli, a za trofej će igrati protiv Washington Capitalsa.

Ekipa iz glavnog grada SAD-a nakon 20 godina će ponovo igrati za trofej Stanley Cupa.

Capitalsi su u regularnom dijelu sezone imali šest omjer lige. U doigravanje su ušli pobjedom nad Columbusom (4:2), a potom je uslijedio duel sa timom koji im godinama nanosi bol i dvostrukim uzastopnim prvakom Pittsburg Pinguinsima.

Legendardni Alex Ovečkin je briljirao u ovim mečevima. Odigrao je neke od najboljih trenutaka karijere, a istim tempom je nastavio i u finalu konferencije protiv Tampa Baya.

Nakon gostujućih pobjeda na Floridi i vodstva od 2:0 u seriji, izgledalo je kako će Capitalsi da naprave veliki podvig i da potpuno razbiju rivala. Međutim, u naredne tri utakmice su nestali sa leda. Lightning ih je tri puta dobio i imali su meč loptu u DC-ju.

Ipak, odbrana Washingtona predvođena golmanom Holtbyjem dovela je Capitalse u veliko finale. U naredna dva meča slavili sa 3:0 i 4:0 i nakon 20 godina će ponovo imati šansu da osvoje Stanley Cup.

Disciplina koja krasi Capitalse vjerovatno će im biti velika prednost u ovom finalu. Imaju i Alexa Ovečkina koji igra zaista fantastično, ali za pobjedu će jednostavno morati da nekako ograniče broj odbrana Marca-Andrea Fleuryja koji je u životnoj formi i brani apsolutno sve.

Svakako da i Vegas želi trijumfom zaključiti veliku sezonu i za to moraju zaustaviti sjajnog Ovečkina. Oni se uzdaju u odbranu koju su igrali fenomenalno ove sezone i ključ njihove pobjede u finalu je zaustavljanje sjajnog Rusa koji juri šansu da Capitalse nakon 13 godina u ovom timu konačno odvede na tron.

Ove sezone finalisti su igrali dva meča i u oba je slavila ekipa Vegasa. Kao domaćin bili su bolji sa 3:0, a kao gost sa 4:3.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi