Slovenci propustili priliku, preokret Austrijanaca

Kompletirano prvog kolo

Slovenci propustili priliku, preokret Austrijanaca

Utakmicama Bjelorusija - Slovenija 4:2 i Njemačka - Francuska 2:1, kompletirano je prvo kolo Svjetskog prvenstva. Za poraz slovenskih hokejaša podjednake zasluge idu lošim reakcijama u obrani kao i odličnim obranama Kanađanina na golu bjeloruske reprezentacije Kevina Lalandea koji je zaustavio 21 od 23 udarca.

Bjelorusi su imali 3:1, Slovenija je uz dobar pritisak imala priliku za izjednačenje u posljednjoj minuti, kad je Lalande zaradio isključenje. Slovenci su povukli Roberta Kristana s gola, igralo se šest na četiri ali spetljali su se na plavoj crti i dopustili Aleksandru Kitarovu da im oduzme pak te u kontranapadu pogodi nebranjenu mrežu za konačnih 4:2.

Njemačka je uzela važna tri boda na startu duela protiv Francuske 2:1. Gol za pobjedu je postigao Patrick Reimer minutu prije kraja utakmice.

Danska je protiv Slovačke u Ostravi povela preko Patricka Bjorkstranda i do 49. minute držala 1:0. Nakon toga su Slovaci dvaput imali prednost (2:1, 3:2), ali je u regularnom dijelu utakmice rezultat bio 3:3. Dodatni bod Slovaci su osvojili u raspucavanju u kojem su za pobjednički pogodak Marka Dana trebali čekati do šeste serije.

U Pragu je favorizirana Švicarska triput vodila protiv Austrije, ali su Austrijanci uspjeli izboriti produžetak
zahvaljujući Michaeleu Raffli 50 sekundi prije isteka 60. minute. U petominutnom produžetku nije bilo pogotka pa je odluka o dodatnom bodu pala u raspucavanju u kojem je Konstantin Komarek svladao Reta Berru i donio veliko slavlje Austrijancima.

Grupa A:
Švicarska - Austrija 3:4 (penali)
Njemačka - Francuska 2:1

Grupa B:
Slovačka - Danska 4:3 (penali)
Bjelorusija - Slovenija 4:2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.