Željo peti put u sedam utakmica sačuvao mrežu netaknutom

Željin "binarni sistem" bio koban za Sheriff i Lovćen

Željo peti put u sedam utakmica sačuvao mrežu netaknutom

Željezničar je protiv Metalurga odigrao novu utakmicu u okviru Europa lige, sedmu otkako ovo takmičenje nosi taj naziv.

Nova tvrda utakmica koju je tim sa Grbavice priredio u Skoplju natjerala nas je da zavirimo u ranije rezultate Željezničara u ovom takmičenju. Plavi su prvi put u Europa ligi nastupili 2011. godine i debitovali vrijednom pobjedom nad Sheriffom. Bešlija je "upucao" Moldavce i postigao jedini gol na utakmici, da bi u revanšu Željo sačuvao početni rezultat i slavio plasman dalje ukupnim rezultatom 1:0.

Treće pretkolo donijelo je debakl, a pomalo je nevjerovatan podatak da je jedini tim koji je Želji postigao gol u okviru Europa lige ekipa izraelskog Maccabija. I to čak osam puta u dvije utakmice. Nakon "nule" i sasvim ravnopravne borbe u prvom poluvremenu koševskog prvog susreta, Maccabi je u drugom dijelu dodao gas i postigao dva gola. Željo je u Izrael otišao na izlet i razljutio navijače debaklom od čak 6:0 u Tel Avivu.

Prošla sezona donijela je Želji četvrto mjesto i plasman u prvo pretkolo najmasovnijeg evropskog takmičenja. Lovćen je bio prvi protivnik Željezničara kojeg je tim sa Grbavice preskočio, ali teže nego što se očekivalo. Na Koševu je bilo 0:0, a Crnogorci ni u revanšu nisu uspjeli pronaći put do Željine mreže. Plavi su golom Sadikovića slavili ponovo minimalno, ponovo 1:0. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Sinoć je Željo odigrao svoju prvu utakmicu drugog pretkola u Makedoniji i, pogađajte, ona je završena 0:0. Da li će Željo nastaviti tradiciju izbacivanja svojih protivnika ukupnim rezultatima 1:0, saznat ćemo u utorak na Koševu. Mogao bi Željin binarni sistem, nakon Sheriffa i Lovćena, biti koban i za Makedonce.

Bilans Željezničara u Europa ligi iznosi sedam utakmica, dvije pobjede, tri remija i dva poraza. Obje pobjede zabilježene su rezultatom 1:0, sva tri remija su bila bez golova a oba poraza sigurna. Gol razlika u tih sedam susreta iznosi 2:8, što je nevjerovatan podatak ako se uzme u obzir da je u pet utakmica Željo uspjevao završavati susrete bez ijednog primljenog gola.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.