"Gase" li Srbi ABA ligu? Kome smeta sport koji je ujedinio regiju?
FOTO: ABA liga

Milion pitanja, malo odgovora

"Gase" li Srbi ABA ligu? Kome smeta sport koji je ujedinio regiju? · Komentar

Haris Zilić

Kraj košarkaške sezone u regiji izavalo je dosta bure, posebno u Srbiji gdje se završnica prvenstva Srbije poklapa sa završnicom ABA lige, a to najviše u ovom trenucima ne odgovara Crvenoj zvezdi.

Partizan igra majstoricu polufinala ABA lige protiv Cedevite Olimpije i pobjednik će na megdan Crvenoj zvezdi u finalu ABA lige.

Šta u cijeloj priči pravi problem?

Ono što je posebno privlačilo veliku pažnju sportske javnosti jeste da će se finale ABA lige održati praktično u istom terminu kad i završnica u Superligi Srbije.

Čelnici regionalne košarkaške ABA lige saopštili su termine odigravanja utakmica finalne serije. Serija će početi 12. juna prvom utakmicom, naredna je na programu 14, a treća 17. juna. Ako bude bilo potrebe za četvrtom i petom utakmicom, termini su 19. i 22. juni.

Crvena zvezda je sigurno finalista ABA lige, ali beogradski tim očekuje i završnica prvenstva Srbije. Košaraški savez Srbije odlučio je da se završnica igra 10. ili 12. juna, druga je 13. ili 15. juna, dok će potencijalna treća biti odigrana 16. ili 18. juna.

Oglasi

Dakle u nekom ludom scenariju Crvena zvezda bi trebala odigrati minimalno šest utakmica u osam dana čak i više.

Ko god bude protivnik u finalu ABA lige dolazi "odmorniji".

Partizan je ranije odustao od završnice prvenstva Srbije jer jedino kroz ABA ligu mogu do Eurolige naredne sezone. Ako kojim slučajem Cedevita Olimpija bude protivnik Crvene zvezde i oni bi mogli biti u problemima jer igraju finale prvenstva Slovenije gdje je trenutno rezultat protiv Heliosa 1:1 u seriji, a naredne dvije utakmice bi igrali 8. i 10. juna, dok je susret sa Partizanom 6. juna.

Dakle, može se desiti da Cedevita Olimpija u osam dana odigra četiri utakmice, Partizan majsotrica, dvije finalne u Sloveniji i prvu utakmicu finala ABA lige, ali u ljubljanskom timu nisu se previše protivili rasporedu.

Sa druge strane drvlje i kamenje na ABA ligu stiže iz Beograda, Crvena zvezda je oštrim saopštenjem jasno pokazala da ne želi igrati završnciu ABA lige dok se termini ne pomjere barem za kraj mjeseca juna.

Oglasi

Stigao je i odgovor iz ABA lige od strane Milije Vijinovića direktora regionalnog košarkaškog takmičenja.

"Nažalost, kao što je poznato, poklapanje termina ABA lige sa nacionalnim šampionatima nije ništa novo. Najbolji aktuelni primjer je Cedevita Olimpija koja će između druge utakmice i majstorice polufinala sa Partizanom, odigrati dvije utakmice finala play-offa slovenačkog šampionata. Klubovi iz Hrvatske cijele sezone uporedo igraju domaći šampionat i ABA ligu, što jasno donosi velike izazove za kalendar. Ipak, sve te izazove, ali i izazove koji donose obaveze naših klubove u evropskim takmičenjima, rješavali smo i rješavamo kroz stalnu i intenzivnu komunikaciju, u interesu klubova i naravno interesa ABA lige. Ne bih sada ulazio u odluku organa KLS i zbog čega su, preko noći, promijenili odluku da se play-off igra prije, umjesto kao što je prevashodno bilo odlučeno, nakon završnice ABA lige. Ali, to je njihova interna odluka, koja nije komunicirana sa mnom, već sam za nju saznao iz medija. Bez obzira, u meni, kao sportskom direktoru ABA lige, zaduženom za kalendar, ukoliko se utakmice play-offa poklope na isti dan, sigurno će imati sagovornika u želji da nađemo najbolje moguće rješenje, u opštem interesu, štiteći integritet oba takmičenja. A, tu sigurno nema prostora za bili kakva uslovljavanja i jednostrane odluke. U svakom slučaju, bez obzira na stav Crvene zvezde nadam se da ćemo, kao i do sada, uspjeti da nađemo najbolje rješenje i šampiona ABA lige dobijemo na terenu. Kao i da će finale, kao i što treba, biti kruna sezone. A, sa tim u vezi da sačekamo i odluku po pitanju drugog finaliste. Ono što je sigurno, kao i u svim slučajevima do sada štitiću integritet i interese ABA lige", poručio je Milija Vojinović.

ABA liga ima težinu, to smo već spomenuli. Pobjednik ima zagarantovano mjesto u Euroligi naredne sezone, toga su svjesni svi klubovi posebno beogradski koji su u minuloj sezoni Eurolige u svojim dvoranama pravili spektakl i sigurno žele i naredne sezone najjače klupske utakmice u Beogradu.

Ekipa koja izgubi finale ABA lige čekat će odluku Eurolige gdje iz dana u dana pušu novi vjetrovi. Da li će se liga širiti, ko će igrati? Ko će biti novi klubovi? Kome idu pozivnice? Sve je to nejasno i cijelo ljeto će se voditi razna prepucavanja, ali navikli smo to sve u evropskoj košarci.

Da se vratimo ABA ligi i regionalnoj koašrci.

Oglasi

U rukometu je regionalna liga uništena širenjem na države van regije tako da je SEHA liga postala komercijalno takmičenje koje nema više skoro nikakvu funkciju osim one na papiru, eto, čisto da postoji.

ABA liga i regionalna košarka ipak 22 godine imaju tradiciju. Prvi su uveli zajendička takmičenja na ovim prostorima formiranjem Jadranske lige, pet godina nakon svih dešavanja, gdje su većini bile svježe rane.

Sada se postavlja pitanje da li neki predstavnici, pojedinci iz Srbije žele da "ugase" ABA ligu radi nekih interesa?

Košarka u svojim centrima diše na škrge, a to su Sarajevo, Šibenik, Čačak, Split i Zadar se trzaju, Cibona je u mukama iz sezone u sezonu, sve manje je kvalitetnih utakmica u regionalnoj ligi i umjesto da se ide širenju i poboljšanju regionalne košarke, pojedinci žele da ugase i ono malo vedrine u regionalnom sportu.

Nema sumnje da mjesec juni donosi dramu i nova saopštenja, prepucavanja, ali se iskreno nadamo da ćemo prvaka ABA lige dobiti na parketu.

Nekoliko godina unazad, ABA liga kupi stil Eurolige pa pojedini klubovi imaju pozivnice bez obzira kako završe u nacionalnim prvenstvima, tako da to već dolazi na naplatu u Srbiji jer nacionalno prvenstvo gubi smisao. Tako da je i Partizanu svejedno hoće li igrati ili ne, ali sigurno ne bi bilo svejedno da recimo određene pozicije kroz nacionalna prvenstva donose plasman i u ABA ligu.

Košarkša sve više gubi smisao i nadamo se da će se uskoro pojaviti ljudi u cijeloj regiji koji su u interesu košarke, a ne da klubovi dočekuju odlulčujuće utakmice u sezoni bez objašnjenja, informacija i ostalih nejasnih postupaka koji rade sve, samo ne unose mir među igrače, trenere, ali i navijače.

Top Komentari

stranputica
Kao što rekoh, neka ponesu svoj smrad i primitivizam, eto im još ova druga beogradska ****a tj. partizan in nek idu gdje god hoće.....niko neće žaliti za njima
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi