Gegić: Mi smo nova generacija čije vrijeme dolazi, imamo visoke ciljeve

Bh. reprezentativac govorio za SportSport.ba

Gegić: Mi smo nova generacija čije vrijeme dolazi, imamo visoke ciljeve · Intervju

A. Čaušević

Bosna i Hercegovina je pobjedom nad Latvijom 79:73 izborila plasman na svoje deseto Evropsko prvenstvo u Košarci.

Amar Gegić je bio jedan od istaknutijih igrača u mečevima protiv Bugarske i Latvije. Na početku razgovora za SportSport.ba je kazao da uopšte nije bilo lako kako se čini.

"Nakon prvog prozora smo odradili veliki posao pobjedom nad Latvijom, preostala nam je da na domaćem terenu odradimo posao. Izgledalo je da smo obje utakmice lako dobili, ali to nije bilo tako. Sedam dana nismo izlazili iz soba. Bilo je samo doručak, trening, ručak, trening, večera. Sada smo dva kola prije kraja kvalifikacija na Evropskom prvenstvu, veliki uspjeh i nova generacija koja dolazi i koja ima nešto za košarku i ima velike ciljeve da nešto napravi."

Gegić je pohvalio odličnu atmosferu u ekipi koja će s vremenom postati još bolja pogotovo kada se ekipi priključe igrači koji nisu mogli igrati u novembarskom prozoru.

"Bilo je i ranije okupljanja s dobrom atmosferom, ali sada se desilo da smo došli do tog cilja i to je još više diglo atmosferu. Sada samo trebamo sve nadograđivati. Da ne gubimo atmosferu, a iz sportskog ugla falilo nam je dosta dobrih košarkaša, kada se oni priključe i kada se ujedinimo onda će ciljevi biti još veći."

Gegić je dodao da su reprezentaciji tokom okupljanja falila i dva čovjeka koji daju veliku energiju ovom timu i koja su u reprezentaciji duže nego što on ima godina. To su fizioterapeut Elvir Bijedić i tehniko Medin Duškaj.

Vedran Bosnić je na selektorskoj poziciji odradio odličan posao.

"Za Bosnića se može reći da je nova generacija trenera. Ranije smo imali starijih selektora s kojim smo super sarađivali. S Bosnićem postoji ta neka sinergija nas mladih i mladog trenera koji ima veliki potencijal. To nam daje pozitivnu energiju. Kako on nas prati tako i mi njega, to se najbolje vidi na parketu. Ljudi su to sve mogli vidjeti na malim ekranima", govori ovaj 22-godišnjak.

Odbrana je u susretima protiv Bugarske i Latvije djelovala kao jači dio tima.

"Fokusirali smo se na odbranu. U obje utakmice je bilo manje poena. 'Odrezali' smo im glavne uloge u napadu. Vjerujem da će ova ekipa kako bude zrelija bolje igrati u napadu, a u odbrani mora ostati taj nivo energije i borbenosti."

Eurobasket će se igrati tek u septembru 2022. godine. Gegić smatra da to i nije toliko loše jer mladi igrači iz bh. reprezentacije mogu dodatno napredovati.

"Daleko je, ali mislim da će brzo doći. Koliko god da vremena imamo, moramo se već danas pripremati. Mladi smo i treba nam vremena. Siguran sam da nam to i odgovara što je sljedeće ljeto. Da steknemo iskustvo još jednu sezonu u timovima i kada se okupimo ponovo odradimo dobar posao na Evropskom prvenstvu. Na Evropskom prvenstvu ćemo imati šta pokazati jer ćemo imati ozbiljan tim", rekao je Gegić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Top Komentari

Hakkinen
Igrajte momci za državni grb , srcem i 110% dati svaku tekmu pa i ako izgubite neće vam niko ništa reći. Samo BiH i igrajte za narod Bosne i Hercegovine jer nama malo treba da poludimo od sreće. Sportski pozdrav
1 2
tuner
2022.?? Svasta
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi