Američki novinar uporedio Nurkića s Georgeom, Haywardom i Oladipom. Zaključak: Nije normalan!

Američki novinar uporedio Nurkića s Georgeom, Haywardom i Oladipom. Zaključak: Nije normalan!

Edmir Škorić

U kolumni za CBS Sports Colin Ward-Henninger analizirao je povratak bh. reprezentativca košarci i oduševio se na koji način je to uradio.

Nurkić briljira u posljednje vrijeme, a dobre partije s kraja sezone prenio je i na utakmice play-offa. Čini se da će bh. centar polako, ali sigurno postati neizostavan u petorci Portland Trail Blazersa, a Ward-Henninger je poručio kako "nije normalno šta radi Nurkić".

U svojoj analizi je čitateljima najprije objasnio da je Nurkić čak 17 mjeseci bio izvan terena zbog jezivog loma na lijevoj nozi i teške povrede u martu 2019. godine. Rehabilitacija za takve vrste povreda je dugotrajna i ponekad jako naporna. Bilo je pitanje i kako će div iz Živinica psihološki podnijeti sve to, da li će moći da se vrati na pravi način, hoće li izbjegavati veće kontakte i agresivniju košarku zbog straha od obnove povrede...

Ta su pitanja postavljali mnogi, ali Nurkić o tome nije razmišljao. Kada se vratio, izgledao je kao da se nikada ništa nije desilo, ali treba imati na umu da mu je u povratku pomogla i pandemija koronavirusa, zbog koje je na jedno vrijeme prekinuta liga, pa je Nurk uspio da se oporavi do važnog dijela sezone, odnsono završnice u kojoj su TrailBlazersi lovili play-off. Sada protiv Lakersa love prolaz u drugo kolo doigravanja.

Po povratku na parket, Nurkić je u prosjeku ubacivao 17,6 poena, 10,3 skoka, četiri asistencije i dvije blokade, ali najimpresivnije u svemu je to što je igrao 31,6 minuta po utakmici. Dakle, nije se štedio, išao je beskompromisno u svaki duel, radio veliki posao u oba pravca i definitivno pokrenuo Trail Blazerse. Sjetite se samo utakmice protiv Memphis Grizzliesa kada je za samo četvrtinu ubacio 10 poena uz 10 skokova.

"Da biste stekli dojam o neviđenom Nurkićevom dojmljivom povratku, pogledajmo tri trenutna igrača koji su pretrpjeli slične iscrpljujuće", navodi se u analizu američkog novinara, koji je uporedio Nurkića sa Gordonom Haywardom koji je slomio gležanj 2017. godine, playmakerom Indiane Victorom Oladipom koji je imao tešku povredu tetive 2019. godine i sjajnim šuterom Lakersa Paulom Georgeom koji je 2014. slomio nogu, tada kao igrač Indiane.

George je s terena izostao 248 dana, a kada se vratio igrao je tek 23,1 minutu u prosjeku i ubacivao 12 poena uz 5,6 skoka i 2,6 asistencija. Na Georgea su tada evidentno ostavljene posljedice, pa mu je trebalo neko vrijeme da se vrati u staru form.

Hayward je nakon 364 propuštena dana igrao prosječno 25 minuta u naednih 10 utakmica i imao je prosjek od 9,9 poena i 5,6 skokova te 2,2 asistencije. Što se Oladipa tiče, nakon 371 dana je u prosjeku igrao 25,5 minuta i ubacivao je 12 poena uz 2,7 skokova i 2,4 asistenciju.

A Nurkić je propustio čak 494 dana i kada se vratio na 10 mečeva u prosjeku igrao 32,6 mintua i ubacivao 17,9 poena uz 11,8 skokova i 4,1 asistenciju.

"Ovo neće uništiti ostale igrače ni na koji način. To jednostavno pokazuje da ono što radi Nurkić nije normalno - čak ni blizu", zaključio je Ward-Henninger.

Impresivno u svemu je da je tako ogroman (u svakom smislu) čovjek nakon skoro 500 dana pauze može ima takvu količinu energije, toliko atletskih sposobnosti i tako jaku glavu.

Nurkić u 3 sata iza ponoći igra novi meč protiv Lakersa, spreman da dodatno poveća statistiku i pomogne svom timu da još jednom, kao autsajder, upiše pobjedu i povede s 2:0 u seriji.

Top Komentari

ragge
BiH odavno nije imala boljeg igrača, doktor
16 0
Ado
Juka je hulk
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti