Barcelona i Real žele uzeti trofej Caji

Teletović brani čast naše zemlje

Barcelona i Real žele uzeti trofej Caji

Nova sezona ACB lige, najjače košarkaške lige u Evropi, počinje sutra. Naslov prvaka brani Caja Laboral našeg Mirze Teletovića, koji je će u novoj sezoni biti jedini igrač koji će braniti boje Bosne i Hercegovine.

Caja Laboral u novu sezonu ulazi s nešto izmjenjenim sastavom, ali i dalje jaka da se bori za naslov prvaka. Nakon dugo vremena Victoriju je napustio Tiago Splitter, otišli su i Eliyahu, Palacio, Herman i English, ali je uprava baskijskog kluba za njih našla adekvatna pojačanja.

David Logan, Nemanja Bjelica, Marcus Haislip i Florent Pietrus su odlični igrači koji će uz Teletovića, Huertasa, San Emeterija i Baraća činiti snažan tim. Jedini problem za Duška Ivanovića je kako nadomjestiti Splittera, jer, ipak, je on bio najbolji igrač lige.

Barcelona je prošle godine osvojila Euroligu i domaći kup, ali je u finalu doigravanja poklekla pred Cajom. Ove sezone Xabi Pascual se nada kako se njegova momčad može domoći naslova najboljeg u Španiji. Od igrača iz prošle sezone je otišao jedino Jordi Trias, koji nije ni imao neku minutažu, dok je reket pojačan odličnim Kostom Perovićem. Rubio, Navarro, Lorbek, Mickeal, Lakovič. Morris i drugi, imena su koja garantuju još jednu dobru sezonu Barcelone.

Njihov najveći rival Real Madrid je tim koji je najviše mijenjao u odnosu na lani. Ettore Messina je od Florentina Pereza dobio odriješene ruke da otpušta i dovodi igrače kako bi sastavio tim koji će donijeti naslove u klupske vitrine. Nakon šest godina u dresu Reala više nećemo gledati Louisa Bullocka, a klub su napustili još Darjus Lavrinovič, Rimantas Kaukenas, Marko Jarić, Marcus Almond i Thomas van den Spiegel.

Messina je odlučio podmladiti ekipu, pa je tako Anti Tomiću, Novici Veličkoviću, Sergiju Llullu, Sergiju Vidalu pridodao Carlosa Suareza iz Estudiantesa, koji je lani bio u najboljoj petorci ACB lige, Sergija Rodrigueza, playa koji se vratio iz NBA, te Nikolu Mirotića, najboljeg mladog igrača Evrope. Njima je dodao i dva iskusna igrača Claya Tuckera i D'ora Fischera, što uz Pabla Prigionija, Felipea Reyesa i Jorgea Garbajosu čini sastav za svaki respekt.

Valencia s dosta promjena, Joventut s Hernandezom ima visoke ciljeve

U vrhu tabele bi trebala biti i Unicaja Malaga koju s klupe predvodi sjajni stručnjak Aitor Reneses. Bivši selektor se odrekao iskusnih Omara Cooka i Jirija Welscha, ali je na njihova mjesta doveo najboljeg igrača Urugvaja Gustava Barreru, zatim Uroša Tripkovića i odličnog playa iz Montepaschija Terrella McIntyrea.

Power Electronics Valencia je dosta mijenjala i biće zanimljivo vidjeti kako će ove sezone izgledati. Otišao je Neven Spahija, od igrača više nema Perovića, Marinovića, Nielsena, Kelatija i Pietrusa, stigla su dobra pojačanja u Robertasu Javtokasu, Richardsonu, Savanoviću i Cooku, ostali su De Colo, Claver i Martinez, ali će teško Valencia ponoviti prošlu sezonu, posebno jer će igrati i Euroligu.

Pepu Hernandez je polovinom prošle sezone preuzeo Joventut i krenuo je u stvaranje dobre momčadi. Međutim, finansijska situacija je primorala upravu da proda Tripkovića, Bogdanovića, Tuckera, Valtersa i još neke igrače. Iako su stigli Carl English, Jordi Trias i Robinson, Joventut će teško do Eurolige, ali mjesto u doigravanju bi trebao osigurati.

Otkriće prošle sezone je bio Cajasol SF, kojeg je Joan Plazza preporodio. Otišao im je samo Tyrone Ellis, a stigli su Mindaugas Katelynas, Louis Bullock, Davis i Ivanov. Plazza je čovjek koji može Cajasol ponovo odvesti u doigravanje. Estudiantes je ostao bez Suareza, ali su doveli Welscha i Ellisa, ostali su Driesen, Oliver, Clark i Jansen i ponovo su im ambicije plasman među najboljih osam.

Posljednji klub koji je lani igrao doigravanje bila je Gran Canaria, koja će ove sezone teško ponoviti taj uspjeh. Jaycee Carroll i Sitapha Savane su dobri igrači, ali ne mogu sami. Bilbao Basket je lani ostao kratak za jednu pobjedu od plasmana u doigravanje, ali ove sezone im ono ne bi trebalo izmaći. Fotsis Katsikaris ima na raspolaganju odličan tim.

Marko Banić, Chris Warren, Aaron Jackson, Alex Mumbru, Hernandez Sonseca, Axel Hervelle, Janis Blums i pojačanje Kostas Vasileiadis igrači su od kojih navijači Bilbaoa trebaju očekivati dobre rezultate.

Granada, Lagun Aro, Menorca i Manresa u borbi za opstanak

Mjesto u sredini tabele bi trebalo pripasti ekipama Fuenlabrade, Valladolida i novajlije u ligi Zaragoze. Zaragoza ima Sam Van Rossoma, Andrea Misoa, Pabla Aguilara, Paola Quinterosa, Adamma Chubba i Davida Barlowa i s pravom se mogu nadati mjestu u sredini terena.

Esteban Batista, Xavier Rabaseda i Kristaps Valters će predvoditi Fuenlabradu, dok je Valladolid Diegu Garciji, Isaacu Lopezu, Jasonu Robinsonu i Francku Van Lackeu pridodao Marcusa Slaughtera i Maxija Stanića, pa bi Valladolid trebao biti bolji od prošlogodišnjeg 13. mjesta.

Alicante bi sa Serkanom Erdoganom, Mariom Stojićem i Andriuskevičiusom također trebao ostati u ligi, dok će grčevitu borbu za opstanak voditi Manresa, Menorca, Lagun Aro i Granada. Joe Ingles je jedini igrač vrijedan pažnje kod Granade, Andy Panko kod Lagun Ara i od njih ne treba očekivati neke posebne igre. Manresa ima najviše šansi da se izvuče, jer ima Romana Montaneza i Sergjya Gladyra, dok Menorca sa Donaldsonom i Limonadom teško može ostati u ligi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.