Dok je igrala Jones nisu mogle ništa Bosni i Hercegovini, sada su prvakinje Evrope

Po prvi put u historiji

Dok je igrala Jones nisu mogle ništa Bosni i Hercegovini, sada su prvakinje Evrope

Admin Čaušević

Prvakinje ekipe su postale košarkašice koje ne tako davno nisu imale lijeka za Bosnu i Hercegovinu dok je nacionalni tim naše zemlje nastupala popularna Dama sa Bahama, Jonquel Jones.

Košarkašice Belgije su postale prvakinje Evrope, po prvi put u historiji nakon što su bile uspješnije od Španije.

U napetom i uzbudljivom finalu Eurobasketa, odigranom na parketu ljubljanskih Stožica, Belgijanke su savladale Španiju rezultatom 64:58.

Košarkašice Španije su imale prednost poslije prva dva perioda (32:25), a presudila je sjajna posljednja dionica Belgije sa dvocifrenom razlikom (21:10).

Emma Meesseman s 24 poena i Kyara Linskens s double-double učinkom od 18 poena i 15 predvodile su pobjedničku ekipu.

Queralt Casas je bila najefikasnija u redovima Španije sa 14 poena, dok je Raquel Carrera dodala 12 poena.

Oglasi

U susretu za treće mjesto i nije bilo previše neizvjesnosti pošto je Francuska bez većih problema pobijedila Mađarsku sa ubjedljivih 68:82.

Inače, i dalje ubjedljivo najviše zlatnih medalja na evropskim prvenstvima za žene ima nekadašnji SSSR, ukupno 21. Slijede Španija (4), Rusija (3), te Francuska i Srbija sa po dva zlatna odličja.

Podsjećanja radi, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Belgija je bila prva u grupi A. Jedini poraz tokom kvalifikacija nanijela im je reprezentacija BiH i to dok je za našu selekciju igrala Jones.

Jones je tada dominirala u Skenderiji kada je sa 44 poena i 22 skoka predvodila izabranice Gorana Loje do pobjede 87:81.

I na Eurobasketu 2021. godine BiH predvođena Jones je pobijedila Belgiju. Tada su bh. reprezentativke ostvarile trijumf 70:55, a Jones je stigla do double-doublea od 13 poena i 17 skokova.

Top Komentari

HamzaVojvoda
prava bosanka yebote. Gradite i ulazite u svoje umjesto sto samo serendate o 90tim. Bilo pa proslo zayebali su nas sve neke vise neke manje al tipovi poput izetbegovica hdza seseljovaca i dalje na vlasti i dalje kradu od naroda i sve dublje tonemo svi. Nije rvatima nista bolje sto su u EU. Njima je mozda i najgore ode lipa nasa i u madrid i u paris i u newyork a rvati nece moci na svoje more priustit otic
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi