Strpljenje na koje nismo navikli
FOTO: T. Hebib

Nakon analize krenuti pametno u nove akcije

Strpljenje na koje nismo navikli · Komentar

H. Zilić

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je ciklus kvalifikacija za Euorbasket.  S omjerom 2-4 u grupi sa Belgijom, Njemačkom i Sjevernom Makedonijom zauzeli smo treće mjesto u grupi i ostali bez prilike da u junu na Eurobasketu branimo peto mjesto u Evropi.

Nakon meča protiv Njemačke selektor Goran Lojo podnio je ostavku na mjesto selektora. Serija poraza kumovala je ovoj odluci selektora Loje, ali i mnoge druge stvari koje će nadamo se vremenom ugledati svjetlo javnosti, kako bi krenuli sa novom akcijom, čisti, bez mrlja i prozivanja.

Nova akcija znači i podmlađivanje reprezentacije, a to je proces koji zahtjeva strpljenje na koje mi nismo navikli, a dobro je poznata naša tvrdoglavost kada nas neko razmazi.

Imali smo najbolju košarkašicu svijeta Jonquel Jones, imali smo najbolju košarkašicu Evrope Maricu Gajić. Sa takva dva lidera peto mejsto u Evropi i 12. na svijetu te nastup na prvom Mundobasketu u historiji bili su nekako dometi na koje se trebalo ciljati.

To je sve ostvareno u eri Gorana Loje, koji je i sam zaslužan što je Jonquel Jones nosila dres naše selekcije.

Odlazak na Mundobasket u Australiju je već od samog početka imao dosta turbulencija, dosta se razmišljalo o stvarima koje nemaju veze sa parketom i igrom, tako da je i to kumovalo ubjedljivim porazima u Australiji.

Oglasi

Vatra je ispaljena na selektora Loju. Istina, imao je selektor svojih propusta i sam je priznao da je trebao da se povuče nakon Munodbasketa, to je možda jedina greška koju možemo nazvati debljom, ali ostatak problema se krije u dubini do koje se teško kopa.

Vratimo se na Jones i Gajić. Koliko god pričali da je košarka timski sport, bolji poznavaoci igre znaju da taj isti sport na parketu mora imati lidera. Nije lider igrač koji će ubaciti 40 poena, igrati sam. Lider je onaj koji diže atmosferu, koji je desna ruka selektoru, lider je igrač koji će odraditi svoje poene, asistencije, skokove, potezima dizati publiku na noge kada je "mrtvilo" u dvorani. Lider je onaj zbog kojeg će se puniti dvorane zbog njegove same pojave. Na kraju, lider je onaj koji će ostatak tima učiniti boljim i efikasnijim. Sve navedeno smo imali u Jonquel i Marici i ta psihologija je veoma važna u sportu.

Da vam još malo približimo termin lider. Muška košarkaška reprezentacija Latvije je bez svog lifera, svoje najveće zvijezde Kristapsa Porzingisa ostala bez plasmana na Eurobasket među 24 reprezentacije. Iako u svojim redovima imaju igrače koji igraju u VTB ligi, FIBA kupovima, Eurocupu, jednostavno nisu imali lidera na terenu koji bi to sve povukao i samim tim ostatak tima učinio boljim. Ali, u Latviji nisu govorili kako njihovi košarkaši "nemaju pojma", dok u nas preko noći košarkašice " ne znaju osnovna pravila".

Moramo biti svjesni da sada ide proces podmlađivanja. Sa novim selektorom i nadamo se još uvijek uz pomoć legendarne Razije Mujanović čija je pojava na klupi ogroman motiv za sve djevojke. Čija riječ puno znači u svijetu košarke.

Jonquel Jones želi da odmori od košarke i moramo biti pošteni i zahvalit joj se na svemu što je uradila za našu državu na sportskom globalnom nivou. Marica Gajić je opravdano zbog privatnih razloga uzela pauzu od košarke. Marici trenutno treba mir i nema sumnje da će jedan takav profesionalac donijeti najbolju moguću odluku kada dođe pravi trenutak za to.

Oglasi

Traženje neke nove Jones ili čekanje na Maricin povratak je plan koji ne smijemo provoditi.

U trenutnoj plejadi igračica mora se pronaći novi lider, mora se napraviti hemija među igračicama, treba nam čvrsta ruka kako bi jedan novi proces donio rezultate. Ne preko noći, jer ne može preko noći, ali kroz naredna možda dva ciklusa možemo itekako imat zrelu i jaku žensku košarkašku reprezentaciju.

Nakon što se analizira sve urađeno, treba napraviti dobar plan. Porazgovarati sa većinom igračica, vidjeti gdje su problemi? Ko zaista želi da bude na raspolaganju reprezentaciji i državi? Ko zaslužuje da se njihovim znanjem pravi nova generacija? Sve navedeno mora da se radi u tišini, bez prozivanja, prepiranja, teških riječi, bure, vatre i ostalih elemenata koji ruše zdrave temelje.

Vremena imamo do novih kvalifikacija, dovoljno da napravimo neki kostur za uigravanje. Košarkašice imamo koje mogu ponuditi dosta toga, a posljednjih nekoliko utakmica sve su bile daleko ispod svog nivoa. Da ne mogu bolje dali bi neku podršku, ali obzirom da su pokazale da uz pravog lidera mogu bti među najjačim u Evropi, onda se nadamo novim talasima ženske bh. košarke.

Za sve navedeno potrebno je strpljenje. Pitanje je, da li ga zaista imamo?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti