Bosna ASA BHT izgubila od Krke
Hajrić neuvjerljiv

Prvi meč 12. kola NLB Lige

Bosna ASA BHT izgubila od Krke

U prvom meču 12. kola NLB Lige košarkaši Bosna ASA BH Telecom u veoma neizvjesnoj završnici poraženi su večeras u Novom mestu od Krke rezultatom 71:75. Domaći su u finišu imali mirniju ruku i trijumfom nad „studentima“ prekinuli su seriju od pet uzastopnih poraza.

Tragičar utakmice je Stanley Burrell koji je u posljednjim sekundama utakmice promašio dva slobodna bacanja, dok su sa druge strane Marcelić i Shields bili bez pogreške što je bilo dovoljno za četvrti ovosezonski trijumf Slovenaca.  

Prva četvrtina pripala je domaćinima, iako je na minut prije kraja naš prvak imao prednost od četiri poena (16:12). Međutim, tada je Davor Marcelić prvo sa dva pogođena slobodna bacanja smanjio na 14:16, a onda je trojkom Krki osigurao prednost od pola koša. Inače, Marcelić je prvoj dionici ubacio 13 od 17 postignutih Krkinih poena.

Bosna je bolje ušla u drugu četvrtinu i u 15. minuti imala je prednost od četiri poena (26:22), a minut kasnije Petrov je trojkom izjednačio rezultat na 27:27. Uslijedila je seriju Gorana Ikonića koji je sa pet uzastopnih poena ponovo Bosni osigurao prednost, ali je uzvratio Petrov koji je smanjio na 30:32, da bi Pavič izjednačio na 32:32. Do kraja prvog poluvremena koševima Balažiča i Shieldsa, Krka je došla do prednosti od tri koša razlika (39:36), ali je Vučurović trojkom u posljednjoj sekundi pogodio za izjednačenje – 39:39.

U trećoj četvrtini igralo se koš za koš sve do tri minute prije kraja ovog dijela igre. U 27. minuti Bosna je imala vodstvo od pola koša razlike (49:48), ali su u zadnje tri minute domaći napravili seriju 11:0 i otišli na deset poena razlike.

Krka – Bosna ASA BHT 75:71
17:16, 22:23, 20:10, 16:21
Dvorana „Leon Štukelj“ u Novom mestu. Gledalaca: 1.500. Sudije: Dubravko Muhvić, Tonči Anzulović i Alfred Jovović (svi iz Hrvatske).
KRKA: Pavič 16, Marcelić 18, Petrov 17, Balažič 2, Essington Shields 22, Krivec, Kovačevič, Sebič, Rakočevič, Župevec, Žvan. Trener: Ivan Sunara.
BOSNA ASA BHT: Đorđević 11, Suljagić 3, Đurasović 7, Burrell 13, Vučurović 11, Pašalić, Ikonić 12, Hajrić 10, Čamdžić, Zimić 4, Klinac, Šehović. Trener: Vlado Vukoičić.

Ipak, loš dojam iz treće četvrtine „studenti“ su popravili na otvaranju posljednje četvrtine i serijom 10:0 za dvije minute stigli su do izjednačenja (59:59). To nije zadovoljilo košarkaše našeg prvaka koji su nastavili „trpati“ koš domaćina. Đurasović je u 35. minuti doveo Bosnu u vodstvo od 61:59, a kasnije je koševima Vučurovića i „trojkom“ Đurasovića Bosna otišla na „plus sedam“ (66:59). Seriju „studenata“ od 17:0 prekinuo je Marcelić koji je u 38. minuti pogodio šut za tri poena i smanjio na četiri poena zaostatka Krke (62:66).

Prava drama odvijala se u finišu susreta. Nakon Marcelićeve trice proradio je i Shields koji je sa pet uzastopnih poena na 47 sekundi do kraja doveo Krku u vodstvo od 67:66. Barrell je u narednom napadu „prodao“ loptu, a Pavič je pogodio dva slobodna bacanja i Krki osigurao prednost od tri poena. Uzvratio je Vučurović i sa preko sedam metara 17 sekundi do kraja izjednačio je na 69:69. Đorđević je napravio brzi faul, a Petrov je pogodio oba slobodna bacanja za 71:69. Na drugoj strani Burrell je promašio oba slobodna bacanja i to je značio kraj za „studente“, jer je Shields nepogrješiv sa linije slobodnih bacanja. Ikonić je tricom pokušao spasiti stvari, ali je ostalo malo vremena pa je Bosna izgubila, praktično dobivenu utakmicu.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.