Bosna nakon produžetka savladala FMP
Šehović je pogodio posljednja slobodna bacanja na utakmici

NLB liga, 19. kolo

Bosna nakon produžetka savladala FMP

Košarkaši Bosna ASA BH Telecoma priredili su večeras iznenađenje savladavši u 19. kolu NLB lige FMP na gostovanju u Železniku rezultatom 105:110. Veoma neizvjesna utakmica riješena je u produžetku, u penal zavrešnici u kojoj su popularni „studenti“ bili mirnije ruke.
Odlučujuće koševe postigli su Goran Ikonić i Suad Šehović. Treba naglasiti da su izabranici Vlade Vukoičića i nakon 40 minuta igre bili bliži pobjedi, ali je Ikonić u posljednjem napadu, sa zvukom sirene promašio šut za tri poena.

Naš prvak nervozno je ušao u utakmicu, a prvi period igre u potpunosti je pripao domaćinu. Bosna je tek u petoj minuti u dva navrata imala po pola koša prednosti (9:8 i 11:10). Minut kasnije FMP je otišao na „plus 8“ (21:13), a u finišu prve četvrtine domaći su imali i 11 poena prednosti (29:18). Ipak, Vučurović je trojkom smanjio na podnošljivih osam poena zaostatka i rezultat nakon prvih deset minuta igre (29:21).

Drugi i treći period igre pripao je Sarajlijama. Nakon što su u drugoj četvrtini ublažili zaostatak na samo tri poena zaostatka (poluvrijeme okončano rezultatom 46:43), „studenti“ su dominirali u trećoj četvrtini i u 26. minuti prešli u vodstvo (57:55). Stotinjak sekundi kasnije Bosna je imala prednost od sedam poena (65:58), a uoči posljednjih deset minuta FMP je smanjio zaostatak na tri poena zaostatka (66:69).

Prava drama odvijala se u samom finišu susreta. Nakon što je Dušan Đorđević pogodio dva slobodna bacanja za prednost Bosne od 93:91, Filip Čović je izjednačio na 93:93. Vukoičić je pozvao time out, a nakon kratkog dogovora odlučeno je da Ikonić pokuša riješiti utakmicu. Međutim, vremena je bilo premalo, Ikonić se "digao" na trojku, ali lopta nije ušala, pa su uslijedili produžeci.

U dodatnih pet minuta briljirao je Ikonić koji je sa devet ubačenih poena predvodio Bosnu do prvog trijumfa u Beogradu nakon 1991. godine. Ujedno, ovo je bila druga pobjeda našeg prvaka na teritoriji Srbije, a prvi put su slavili protiv Vojvodine u Novom Sadu. Bosna u produžetku nije promašili niti jedno slobodno bacanje (8:8), a tokom utakmice po jedan penal promašili su samo Ivanović i Šehović (ukupno 27:29).  

FMP – Bosna 105:110
29:21, 17:22, 19:26, 28:24, 12:17
     
Dvorana u Železniku. Gledalaca: 900. Sudije: Tonči Anzulović (Hrvatska), Nikola Lepetić (Crna Gora), Tomislav Vovk (Hrvatska).
FMP: Čović 13, Živanović 2, Labović 13, Lazić 8, Ilić 2, Stamenković 2, Raduljica 13, Protić 16, Musli, Samardžiski 18, Jeremić 18, Milutinović. Trener: Milovan Stepandić.
BOSNA ASA BHT: Ivanović 18, Šehović 12, Ikonić 17, Rakić 5, Vučurović 21, Đurasović, Zimić, Suljagić, Hajrić 9, Pašalić, Đorđević 14, Ovčina 14. Trener: Vlada Vukoičić.

   

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.