Velika američka zvijezda 'pala' na aerodromu u Moskvi: Dom bi mogla vidjeti tek za 10 godina
Foto - Pexells

Brittney Griner uhapšena u Rusiji

Velika američka zvijezda 'pala' na aerodromu u Moskvi: Dom bi mogla vidjeti tek za 10 godina

M. Šljivak

Ruska policija uhapsila je zvijezdu američke košarke i reprezentativku ove zemlje Brittney Griner.

Ova 31-godišnjakinja koja već osam sezona nastupa za ruski UMMC Ekaterinburg, uz uporedno igranje WNBA lige za Phoenix Mercury, uhapšena je na aerodromu u Moskvi zbog navodnog posjedovanja 'narkotičkih sredstava'.

Policija je zaustavila Brittney na ukrcavanju na let. Odmah su je strpali iza rešetaka i to zbog posjedovanja ulja kanabisa, koje je ilegalno u Rusiji.

Nesretna košarkašica već je tri sedmice iza rešetaka, a suočava se sa dugogodišnjom zatvorskom kaznom koja iznosi od pet do deset godina.

S obzirom na trenutnu situaciju s ruskim napadom na Ukrajinu i brojnim suspenzijama koje dolaze od strane zapadnih zemalja, Brittney bi na kraju mogla biti u još većoj nevolji zbog potencijalne osvete.

Košarkaški savez SAD-a upoznat je s problemom u kojem se našla ova košarkašica i oglasio se saopštenjem.

Oglasi

"Pažljivo pratimo situaciju u kojoj se našla Brittney Griner u Rusiji. Brittney je oduvijek bila vrhunski profesionalac i zabrinuti smo za njenu sigurnost", saopšteno je iz američkog Saveza.

206 centimetara visoka Amerikanka je velika WNBA zvijezda. Sedam puta je igrala na All Star meču i ima jednu titulu prvaka najjače lige svijeta.

Kao i većina kvalitetnih košarkašica ona uporedo igra i u Evropi i već osam godina je članica ruskog Ekaterinburga kojem je donijela četiri titule prvaka Evrope i tri titule prvaka države.

Bivši američki ambasador poručio: "Ovo hapšenje bi trebalo probuditi Amerikance"

Američki State Department nije znao da je poznata košarkašica završila iza rešetaka.

Oni su prije nekoliko sedmica upozorili Amerikance da ne putuju u Rusiju i da po hitnom postupku napuste zemlju, što je Brittney pokušala i učiniti.

Međutim, nije završila je iza rešetaka i gotovo tri sedmice niko nije ni znao šta joj se desilo. Nekadašnji ambasador SAD-a u Moskvi Michael A. McFaul je rekao:

"Zaista ne znam pod kojim okolnostima je ona završila iza rešetaka, ali njeno hapšenje bi trebalo probuditi Amerikance koji su Rusiji", rekao je on i dodao je:

"Bježite. Ugasite sve poslove tamo i bježite", poručio je.

Nesretna košarkaica čeka u neizvjesnosti šta će se desiti i lako bi godinama mogla ostati 'zaglavljena' u Rusiji.

Top Komentari

King_Kenny
...ovo je podmetnuto 100%.
2 0
bk123
Osveta...
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi