Cibona bolja od Choleta

Kvalifikacije za Euroligu

Cibona bolja od Choleta

Utakmicom Cibone i Choleta (77:70) počeli su se odigravati kvalifikacioni turniri u Vilnusu i Charleroiu, koji će između 16 timova, mjesta za Euroligu pronaći samo za dvije ekipe.

Pobjednik kvalifikacija u Vilnusu (Lietuvos Ritas, Budućnost, Cibona, Cholet, Asvel, Gravelines, Paok i Galatasaray) popunit će grupu C Eurolige (Real, Maccabi, Partizan, Anadolu Efes, Milano).

Kvalifikacije iz Belgije (Alba, Riga, Charleroi, Donjeck, Hinki, Turow, Nynburg i Banvit) daju još jedan klub u grupu D Eurolige ( Barcelona, Siena, Uniks, Prokom, Olimpija).

Dakle, po osam ekipa će biti na ova dva kvalifikacijska turnira. Oni će biti podijeljeni u grupe po četiri tima. U sistemu četvrtfinala, polufinala i finala (po jedna utakmica) dobijat će se pobjednik kvalifikacija u Litvaniji i u Belgiji. Jasno je jedno, ukoliko pojedini tim želi u Euroligu, poraza ne smije biti.

Cibona je dva puta u prošloj sezoni Eurolige gubila od Choleta (igrali u istoj grupi). Ovom pobjedom revanširali su se Cibosi na pravi način i nastavili svoj put u kvalifikacijama gdje će igrati u polufinalu protiv boljeg iz susreta Lietuvos Rytasa i Budućnosti (ovaj meč na programu je 29. septembra).

Utakmica je sve do 25. minute bila veoma neizvjesna. Od tada pa u narednih 10 minuta Francuzi postižu samo tri poena, što je za igrače iz Zagreba bilo sasvim dovoljno da na pravi način otvore kvalifikacije.

U timu Choleta samo su dva igrača bila raspoložena za otvorenje sezone. Battle, koji je postigao 23 poena i Causeur sa 14. Sa druge strane, u redovima pobjedničke Cibone najbolji je bio ovogodišnje pojačanje Barbour, Amerikanac, koji je postigao 16 poena. Još jedan novi Amerikanac u njihovim redovima, Brian Chase, kojeg smo gledali prošle godine u Igokei, bio je dosta dobar sa 10 poena. Istaknimo još Harpera sa 13 poena (za tri 2/2) i Rudeža, koji je uz 11 koševa upisao još i 6 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti