Cibona traži prvu pobjedu

Euroliga Top 16

Cibona traži prvu pobjedu

Nakon pauze od dvije sedmice večeras se nastavlja košarkaška Euroliga. Na programu su tri utakmice, a najviše pažnje privlači utakmica Efes Pilsena i Maccabija.

Efes je za vikend u Turskoj razočarao ispadanjem u polufinalu nacionalnog kupa, dok je Maccabi nakon četiri godine vratio kup u svoje vitrine. Zbog toga, Maccabi u Istanbul dolazi dosta rasterećeniji. Efes za ostanak nade u prolazu četvrtfinale mora slaviti pobjedu.

„Mislim da je ovo jedno od najtežih takmičenja u historiji Eurolige. Svako može dobiti svakoga, a to je dobra stvar za popularnost košarke u Evropi. Gledajući našu situaciju u grupi, nama jedino pobjeda protiv Maccabija nešto znači. Spremni smo za revanš i vjerujemo u nas da možemo savladati teškog protivnika. Najvažnije je da reduciramo broj naših grešaka, posebno u ključnim trenucima utakmice“, najavljuje večerašnju utakmicu playmaker Efesa Kerem Tunceri.

Cibona je u Pireju imala pobjedu u rukama do samog kraja, ali je šira klupa Olympiakosa presudila u korist tima Panagiotisa Giannakisa. Cibosu su u finalu Krešinog kupa poraženi od Zagreba, a večeras u Draženov dom dolazi Olimpiakos. Cibona još nema pobjede, ali se Perasović nada kako su njegovi igrači sposobni da ostvare makar jednu.

„Nema se mnogo reći o Olympiakosu, a da već nije rečeno. Osvojili su grčki kup, tako da sada imaju više samopouzdanja. Odlično su pokriveni na svim pozicijama i teško je predvidjeti kako će se utakmica odvijati. U Pireju smo igrali dobro, ali protiv takvih klubova to ti ne garantuje pobjedu. Nekad možete igrati dobro, čak odlično, a da izgubite“, nije zvučao previše optimističan Perasović pred večerašnju utakmicu.

„Pobjeda u kupu je već iza nas i sad gledamo prema Zagrebu i utakmici s Cibonom. Iako je Cibona izgubila sve tri dosadašnje utakmice, oni se bore u svakoj utakmici do samog kraja i njihov rezultat nije pravo mjerilo njihove snage. U Zagreb idemo da odigramo jednu tešku utakmicu u kojoj ćemo dati sve od sebe i moji igrači su toga svjesni. Pobjeda bi nas dovela vrlo blizu našeg cilja“, optimisičan je Panagiotis Giannakis.

Treća utakmica igra se u Poljskoj gdje njihov prvak Prokom dočekuje CSKA Moskvu. Prokom je napravio odličan posao s dvije pobjede, a prvi poraz je doživio od neporaženog CSKA u prošlom kolu u Moskvi. CSKA večerašnjom pobjedom ovjerava drugi krug, a u slučaju pobjede i Prokom bi bio vrlo blizu.

„Nakon dvije sedmice ponovo ćemo se sastati s jednim od najtežih protivnika u Euroligi. Nadam se da će nas naši navijači podržati u velikom broju, jer je to na ovoj razini takmičenja vrlo važno. Već smo dokazali da možemo igrati protiv jakih timova, a nadam se da ćemo to dokazati i ovaj put. Siguran sam da će moji igrači dati sto posto svojih mogućnosti za pobjedu“, kaže trener našeg Ratka Varde u Prokomu Tomas Pacesas.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.