Curry potvrdio status pobjednika

A niko mu nije želio ponuditi stipendiju....

Curry potvrdio status pobjednika

Obično se kaže ko čeka dočeka, iako su navijači Golden statea stvarno dugo čekali. Između titule koju su uzeli 1975. godine i ove posljednje. A bilo je i velikih igrača i velikih trenera od Al-a Attlesa sa kojim su bili prvaci preko Georgea Karla, Ricka Adelmana, do neizostavnog Dona Nelsona koji je dugo vremena postavljao temelje run nad gun košarke.

U vrijeme kada su dres Warriorsa nosili Mullin, Tim Hardaway,  Marčiulionis, Webber, Richmond. Ekipa je imala sjajanih sezona, ali i loših, na kraju je Steve Kerr posložio ekipu u kojoj je glavna violina Steph Curry. Ekipu koja je u regularnom dijelu imala omjer 67-15, od koje su samo Bullsi sa Jordanom imali manje poraza. A on, Steph Curry je bio fenomenalan, iako nije bio MVP finala.

Ipak naslov sa Warriorsima je ponudio još jednu veliku priču. Za sjajnog košarkaša čiji kako se to obično kaže baby face lice ne otkriva godine (27). Ali ono što radi na parketu Curry upravo bi smo rekli da priliči njegovom mladolikom izgledu. Jednostavno, njegova košarka je drugačija, njegovi potezi, šutevi prelaze taj rub, kada mislite da je sve gotovo, da su Warriorsi izgubili loptu, potrošili napad. A onda Curry poentira uz loptu koja pogađa vrh table, ili tricu preko ruke, ili proda neki asiste kada izgleda da mu lopta bježi iz ruke.

Curry je rođen u istom gradu kao i "King" James, Akronu, ali nakon završene srednje škole nije imao gdje. Niti jedan ozbiljan college nije bio spreman ponuditi stipendiju. Na kraju je završio u za košarku nepoznatom Davidsonu. I taj Davidson je zamalo odveo na Final Four, ali je definitvno skrenuo pažnju na sebe.

Sa prvog drafta se povukao jer je smatrao kako nije spreman, na drugom 2009. godine ga kao sedmog u prvom krugu uzimaju Golden State Warriorsi. Onog momenta kadu su Warriorsi tradovali Montu Ellisa u Buckse, sve se otvorilo Stephenu. Niti je njega mogao neko zaustaviti, na kraju niti ekipu Golden Statea koja je odigrala sezonu iz snova.


"Teško je pronaći prave riječi. Poseban je osjećaj držati ovaj trofej i sjetiti se svih napora koje smo uložili. Zasigurno smo odlična ekipa koja bi trebala ostati zapisana kao jedna od najboljih, od prvog do
posljednjeg igrača", rekao je Curry MVP regularnog dijela sezona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.