Da li su brojke dovoljne za pobjedu?
Adut Bosne: Goran Ikonić (desno)

Statistički osvrt na Bosnu i Vojvodinu

Da li su brojke dovoljne za pobjedu?

Brojke su brojke i tu nema nikakvih dilema, no ne pobjeđuje uvijek sastav koji ima bolji omjer poena, skokova, asistencija...
Umjesto klasične najave meča 22. kola NLB lige u kojem se Bosna ASA BHT sastaje sa novosadskom Vojvodinom Srbijagas (20.15 sati) daćemo osvrt na statistički učinak pomenutih ekipa u dosadašnjem dijelu Jadranske lige.
Kada je riječ o ukupnom indexu, Bosna ima 74.14 prosječan koeficijent uspješnosti i nalazi se na 9. mjestu, dok je Vojvodina 11. sa 72.1.

Bosna je prosječno postizala 76.95 poena po susretu, a Vojvodina 76.43 što govori da su oba tima prilično efikasna.

U šutu za dva poena Bosna se nalazi na visokom 3. mjestu NLB lige sa 57.14 % uspješnosti, dok je ovo jedan od najlošijih segmenata u igri Novosađana, tek 53.02 % što ih ostavlja na 12. poziciji.
Vojvodina je uspješnija u šutu za tri poena. Od 384 pokušaja njeni igrači su postigli 131 trojku ili 34.11 %. Bosna ima 32.58 %, odnosno 145 od 445.

Drugi po uspješnosti u izvođenju slobodnih bacanja u NLB ligi su «studenti». Procenat uspješno izvođenih bacanja je 76.46%. U ovom segmentu igre Vojvodina je znatno lošija i njen procenat iznosi 69.87 %.

Kada je riječ o skokovima, Novosađani su na visokom 6. mjestu sa 29.33 skoka po susretu. Imaju čak 9.33 ofanzivna skoka što sugeriše da često znaju imati po dva ili tri napada zaredom. Bosna je skakački u sredini tabele, tačnije na 9. mjestu sa 28 uhvaćenih lopti po meču, od čega je 8.14 u fazi napada.

Konačno, recimo i to da su «studenti» odlični asistenti. Nalaze se na trećoj poziciji (ne tako davno bili su i prvi) sa 13.33 dodavanja po meču. Vojvodina ima 10.9 i u donjem je dijelu tabele.
Koliko će ovo biti presudno u večerašnjem duelu saznaćemo oko 22 sata.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.