Djeca Piraeusa iznenadila i CSKA

Olympiakos nadoknadio minus 19 poena

Djeca Piraeusa iznenadila i CSKA

Košarkaši Olympiakosa su u nevjerovatnom finalu nadoknadili minus od 19 poena, te u  finalu za evropskog prvaka pobjedom nad CSKA u Istanbulu (62:61) osvojili svoju drugu titulu najbolje ekipe Starog kontinenta.

Nakon Rima 1997. godine ovo je njihova druga titula najboljeg evropskog tima. 

 

Printezis je svojim poenom samo sekundu prije kraja donio neopisivo slavlje za tim iz Grčke. 

 

Da bi finale između CSKA i Olympiakosa moglo biti veoma tvrdo pokazale su već prve tri minute utakmice u kojima su oba tima postigla samo po dva poena. Raspoloženje po pitanju preciznosti nije se popravilo niti do samog kraja uvodne četvrtine koja se završila sa mizernih 17 poena (10:7) i plusom od tri koša za tim iz Moskve.

 

U drugoj četvrtini poenima Kirilenka i Kauna, koji je odlično zamijenio Krstića, CSKA dolazi u 14. minuti do 7 poena prednosti, bilo je 14:7.

 

                                                 Serija tri poena Miloša Teodosića

 

Kada smo pomislili da bi ovo finale zaista moglo proći bez velikih uzbuđenja, te se pretvoriti u igru gdje će odbrane voditi glavnu riječ, Teodosić je odlučio uzeti stvari u svoje ruke i dobrano "načeti" klub iz Grčke u kojem je proveo prethodne tri godine.

 

U samo jednoj minuti postigao je tri vezane trojke pa je tako tim CSKA u 15. minuti doveo do prednosti od 12 poena razlike (25:13). Do kraja prvog dijela finala igrači CSKA ostvaruju plus od 15 poena (34:19).

 

Teodosić je bio najprecizniji igrač "vojnika" u prvom poluvremenu istanbulskog finala sa 11 poena i 2 asista. Kirilenko je dodao 6 poena, ali sa 5 skokova i 3 ukradene lopte ponovo dokazao zašto je najbolji odbrambeni igrač Eurolige ove sezone.

 

Na početku drugog poluvremena na odlično pucačko izdanje Teodosića nadovezuju se Khriapa i Kirilenko, koji trojkama već u 25. minuti ostvaruju 16 poena prednosti za CSKA (47:31).

 

                                     Samo tri igrača Olympiakosa pogodila za 27 minuta finala

 

U 27. minuti poenima Gordona i Shveda CSKA  odlazi na 19 poena razlike (53:34). Olympiakos je u tim trenutcima nemoćan. Nevjerovatan je podatak da su do tada samo tri igrača kluba iz Piraeusa uspjela pogoditi, bili su to Antić, Spanoulis i Papanikolau.

 

                                             Olympiakos dolazi od minus 19 do minus 2

 

Ipak, slijedi serija Grka od 6:0, tako da je prije zadnjeg perioda 13 poena prednosti za CSKA (53:40).

 

Početak zadnjeg perioda donosi mogućnost nevjerovatnog preokreta. Serijom 8:0, koju trojkom zaključuje Marko Kešelj samo je 5 poena prednosti za CSKA (53:48). Igrala se 34. minuta. Na 4 vezana poena Printezisa, odgovaraju Krstić i Kirilenko, ali Papanikolau trojkom uvodi utakmicu u totalno neizvjesnu završnicu, jer je 3 minute prije kraja 59:55.

 

Printezis 30 sekundi prije kraja postavlja 60:58. Teodosić pogađa samo jedno slobodno za 61:58.

 

Deset sekundi prije kraja Papanikolau ima slobodna bacanja i pogađa oba. Siskauskas, na kojem je napravljenn faul promašuje oba slobodna, da bi Printezis samo sekundu prije kraja pogodio za dva i veliko slavlje Olympiakosa za pobjedu od 62:61.

 

Papnikolau je bio najefikasniji u redovima šampiona sa 18 poena. Spanoulis je dodao 15 i Printezis 12.

 

U timu CSKA Teodosić je postigao 15 poena, Kirilenko 12 uz 10 skokova, Krstić je dodao 11. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Potražite više informacija na temu Euroleague:

 

    

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.