Durant opravdao očekivanja: Warriorsi su NBA prvaci!
Foto: EPA

Golden State savladao Cleveland u petoj utakmici finala

Durant opravdao očekivanja: Warriorsi su NBA prvaci!

Goleden State Warriorsi predvođeni sjajnim Kevinom Durantom, najkorisnijim igračem finalne serije, su u svojoj Oracle Areni pobijedili Cleveland Cavalierse u petoj utakmici NBA finala rezultatom 129:120 i došli do titule NBA prvaka i šampionskog prstena.

Cleveland je dosta dobro otvorio susret, pa su gosti polovinom prve četvrtine došli do prednosti od osam poena. Warriorsi se uspjevaju vrlo brzo vratiti, ali Cavsi predvođeni LeBronom Jamesom, koji je u prvoj četvrtini postigao 12 poena, uspijevaju ovaj period završiti u svoju korist, rezultatom 37:33.

I drugu četvrtinu Cleveland počinje solidno i ponovo stiže do osam poena prednosti. Ali kod rezultata 41:33 za Cavse počinje velika serija Warriorsa. Nekoliko pogođenih šuteva i fantastično zakucavanje Andrea Igoudale najavili su furioznu drugu četvrtinu ekipe iz Californije.

Sjajni Kevin Durant igra senzacionalno, kao i Stephen Curry, a Warriorsi u ovom periodu dolaze do svoje najveće prednosti od 17 poena. Cavsi ipak uspjevaju, koliko-toliko, uzvratiti pa se na odmor otišlo pri rezultatu 71:60 u korist domaćina.

Treća četvrtina, ipak, pripada Cavsima, ali kada god su gosti iz Clevelanda smanjivali deficit na četiri ili pet poena pojavio bi se fantastični Kevin Durant i poenima vratio samopouzdanje svojoj ekipi.

Početkom zadnjeg perioda Cavsi ponovo prilaze veoma blizu, ali ponovo Durant i ekipa lakim poenima demorališu svoje protivnike i igra, posebno u odbrani, Cavaliersa se raspada. LeBron je pokušavao vratiti svoju ekipu "u život", ali kako Irving nije igrao svoju najbolju partiju, a Kevin Love nije postojao na terenu, Warriorsi su lagano priveli utakmicu kraju i u svojoj Oracle Areni došli do titule prvaka NBA lige.


Fantastični Kevin Durant, MVP finala, je postigao 39 poena, uz šut iz igre 14/20, uhvatio 7 skokova i podijelio pet asistencija. Odličan je bio i Steph Curry sa 34 poena, šest skokova i deset asistencija, dok je veliki doprinos dao i Andre Iguodala koji je upisao 20 poena i po 3 skoka i asistencije. Draymond Green je zabilježio 10 poena, 12 skokova i pet asistencija.

LeBron James je bio najefikasniji košarkaš Clevelanda upisavši 41 poen, 13 skokova i osam asistencija. 

Kyrie Irving koji nije bio u svom "elementu" je postigao 26 poena, ali je fantastični JR Smith pokušavao održati svoju ekipu u igri sa 25 poena, uz nevjerovatan šut za tri poena, 7/8.

Dobar je bio i Tristan Thompson sa 15 poena, ali je Kevin Love potpuno podbacio i postigao svega šest poena.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi