Euroligo stižemo!

ULEB uvodi novi sistem kvalifikacija

Euroligo stižemo!

Vijest koja je odjeknula u košarkaškim krugovim poput bombe je da je Euroliga (konačno) otvorila vrata, pa će tako u ovo elitno evropsko klupsko takmičenje plasman moći ostvariti ekipe kroz regionalnu NLB ligu i nacionalna prvenstva.

Od sezone 2010/2011. kvalifikacije za Euroligu biće proširene na 16 ekipa, a u njima će učestvovati timovi iz dvije države koje budu imale najveći koeficijent uspješnosti u NLB ligi. Osim toga, plasman u kvalifikacije će obezbijediti i dvije ekipe direktno iz regionalnog takmičenja.

S obzirom da Partizan, Cibona i Olimpija imaju ugovore sa Euroligom, to bi značilo da te tri ekipe ne učestvuju u utrci za kvalifikacije, te da bi Bosna i Hercegovina mogla imati barem još jednog učesnika elitnog evropskog klupskog takmičenja.

"Još uoči početka ove sezone bilo je priča kako bi već od iduće sezone Euroliga mogla otvoriti svoja vrata i drugim državama. Eto, sad je stigla i konačna potvrda toga, te iako će novi sistem kvalifikacija biti uveden tek 2010. godine, smatram da je bolje ikad nego nikad da se takvo nešto desi.", kazao je direktor aktuelnog prvaka Bosna ASA BH Telecoma Admir Bukva za SportSport.ba.

"Novo pravilo u sistemu takmičenja i kvalifikacija za Euroligu trebalo bi dati motiv više ljudima odgovornim za košarku u Bosni i Hercegovini da se u ovaj sport i klubove ulaže još više, jer se sada otvara mogućnost igranja u Euroligi, ali i Eurocupu, koji je također vrlo jako, ali i profitabilno takmičenje.", dodao je Bukva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti