Filmska priča igrača Warriorsa: Od mahanja peškirom na koledžu do NBA lige
Foto - EPA

Nije odustajao

Filmska priča igrača Warriorsa: Od mahanja peškirom na koledžu do NBA lige

M. Šljivak

Koliko puta ste u životu čuli riječi da se rad i trud uvijek isplate?

Vjerovatno su vam te riječi u životu ponovili više puta nego što je Juan Toscano-Anderson postigao poena u svojoj koledž karijeri za univerzitet Marquette.

Iako je na koledž stigao kao perspektivan igrač i kao 61. rangirani srednjoškolac, Toscano-Anderson nije pokazao ništa tokom karijere sa Golden Eaglesima. Ubacivao je samo 3.8 poena u četiri godine koležda i nije bilo nikakve potrebe da se prijavi na NBA draft 2015. godine jer je doslovno imao ulogu mahača peškirom u tri od četiri godine na koledžu.

Nije ovaj košarkaš bio ni blizu NBA lige. Odlučio je otići u Meksiko, gdje započinje njegov nevjerovatan razvoj. Postao je MVP prvenstva, dobio je poziv u reprezentaciju Meksika, a zatim je počeo filmski razvoj njegove karijere.

Skauti Golden State Warriorsa odlučili su mu ponuditi probni rad u filijali iz Santa Cruza. On je to prihvatio i 2018. godine je uspio da se izbori za ugovor u Razvojnoj ligi s platom od 2.000 dolara sedmično.

No, nije se tu ovaj košarkaš zaustavio. Vjerovao je u sebe i svoje sposobnosti i odličnim igrama, posebno u defanzivi privukao je pažnju glavne ekipe Warriorsa, a 6. februara ove godine stigao je i poziv kojeg svaki košarkaš cijelog života čeka.

Golden State je Juanu ponudio ugovor do kraja sezone, a svoje prve poene postigao je protiv Los Angeles Lakersa, da bi 23. februara ubacio za sada rekord karijere od 16 poena protiv New Orleans Pelicansa.

Toscano-Anderson je ukupno odigrao 13 utakmica ove sezone uz prosjek od 21 minute na parketu i ima zaista solidne učinke od 5.3 poena, četiri skoka, dvije asistencije i jedne ukradene lopte po meču.

Filmska priča momka s brojem 95 kojeg je odabrao jer je njegov djed po dolasku iz Meksika prvu kući kupio u 95. aveniji u Istočnom Oaklandu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi