Evropa priča o BiH: FIBA na sjajan način najavila meč protiv Hrvatske, stigla i vrijedna nagrada
FOTO: FIBA

Eurobasket

Evropa priča o BiH: FIBA na sjajan način najavila meč protiv Hrvatske, stigla i vrijedna nagrada

Haris Zilić

Ženska košarkaška reprezentacija Boosne i Hercegovine od 18 sati igra duel osmine finala Eurobasketa protiv selekcije Hrvatske.

FIBA je pred ovaj meč dosta posvetila pažnje našim djevojkama, a poseban akcenat je stavila na Maricu Gajić i izdvojila njene poene u duelu protiv Slovenije.

Marica Gajic is on a mission at #EuroBasketWomen 2021! ▪ 28 points ▪ 10-11 FG ▪ 11 rebounds 🇧🇦 is facing 🇭🇷 today for a spot in Quarter-Finals (18:00 CET).

Posted by FIBA Women's EuroBasket on Monday, June 21, 2021

Pored Marice, Jonquel Jones je također jedna od vodećih priča, a Jones je trenutno i najkorisnija košarkašica Eurobasketa.

Marica i Jonquel su izabrane i u petorku trećeg kola što je najbolja moguća najava za večeršanji duel, ali i nagrada za sjajne partije u duelu protiv Slovenki.

Some 𝗯𝗶𝗴 performances last night in #EuroBasketWomen 2021! 🔥 🇧🇾 Alexandria Bentley 🇭🇷 Ivana Dojkic 🇷🇸 Tina...

Posted by FIBA Women's EuroBasket on Monday, June 21, 2021
Oglasi

Ovome dodajmo da je u petorci kola bila i reprezentativka Hrvatske Ivana Dojkić.

Meč osmine finala između Bosne i Hercegovine i Hrvatske igra se u Strasbourgu.

Jones i Gajić "šefice" pod košem, vanjski šut Hrvatske najveća opasnost

Eventualnim trijumfom naše djeovjke bi ušle među osam u Evropi, a imale bi priliku da se bore i za plasman na SP, jer na smortu najboljih svjetskih selekcija ide šest prvoplasiranih reprezentacija sa Eurobasketa.

Izabranice Gorana Loje igraju protiv neugodne selekcije Hrvatske, čija je glavna uzdanica plejmejker Ivana Dojkić, koja je trenutno drugi strijelac prvenstva sa 59 poena, tri manje od Emme Meesseman, a 59 poena je zabila i naša reprzenetativka Jonquel Jones, što znači da ćemo gledati duel dvije igračice koje su u vrhu liste srijelaca.

Prednost naše selekcije danas bi trebala biti igra pod obručem gdje je Jones zajedno sa Maricom Gajić statistički puno dominantija od selekcije Hrvatske.

Oglasi

Jones je prva po broju skokova na Eurobasketu sa ukupno 41 skokom u tri meča, Gajićeva je druga sa 33 i po tom parametru BiH je među najboljim skakačkim selekcijama na Eurobasketu. Jones je tri meča završila sa double-double učinkom i najkorisnija je trenutno igračica Eurobasketa.

Primjera radi, najbolja skakačica u redovima Hrvatske je Ivana Tikvić sa 23 skoka u tri meča trenutno je na devetom mjestu po pomenutom statističkom parametru. Hrvatska u TOP 20 po broju skokova ima još samo Anu Mariju Begić sa 18 skokova, ali Begićeva ima nevjerovatan procenat šuta sa distance, što znači da naše reprezentativke moraju dobro paziti vanjski šut selekcije Hrvatske.

Iva Slošnjak je također opasnost sa distance. Reprezentativka Hrvatske je na procentu šuta za tri poena od 57,1 %,a dok šut za dva ima 45 % od čega su većina poena sa vrha reketa ili nakon izrađene akcije.

Dojkić je dobra razigravačica , ali i BiH tu ima svoje adute u vidu Matee Tvaić i Milice Deure.

Igračica koja bi mogla biti prevaga je naša Nikolina Babić koja igra sjajan Eurobasket posebno poenterski i košakrašica je koja može možda najbolje odgovoriti na vanjske šuteve selekcije Hrvatske. Na klupi imamo i sjajnu šuterku Melisu Brčaninović, koja na ovom Eurobasketu na iznenađenje bh. javnosti nije dobila značajnu minutažu. Rotacija će biti ključan faktor, posebno ako Hrvatice uspiju neutralizovati igru u reketu gdje su Jones i Gajić.

Bez sumnje da će naša selekcija dominirati pod obručem, a ako budemo sjajno branili vanjski šut Hrvatske, šanse su nam vrlo dobre u večerašnjem duelu koji počinje u 18 sati u Strasborugu.

Vjerujemo da je selekotr Lojo i naš stručni štab dobro skautirao neugodnu selekciju Hrvatske i želimo sreću našim djevojkama da oko 20 sati slavimo jedan od najvećih uspjeha bh. sporta od nezavisnosti, a to je plasman među osam najboljih selekcija Starog kontinenta.

Top Komentari

Adohordas
Ja poco pratiti i odma gube to sam i juce napiso da cemo izgubiti uh jesam nehora jebbem ti pitu
1 5
celikze
dobro napisano za Melisu zasto zasto zasto??????? nije nam jasno
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi