Prodavao turistima lažne markirane naočale, satove i torbice, a sada igra veliko NBA finale

Teška životna priča

Prodavao turistima lažne markirane naočale, satove i torbice, a sada igra veliko NBA finale

E. Škorić

S 12 godina je Giannis Antetokounmpo bio ulični prodavač jer je to bio jedini način da preživi. Danas je NBA zvijezda koju očekuje veliko NBA finale.

Priča o košarkašu Milwaukee Bucksa je poput dobro izrežiranog filma. Prije nego je naturalizovani Grk stigao do mjesta na kojem je sada, slavan i ponajbolji košarkaš svijeta, lutao je opasnim ulicama Atine.

Kao dječak je hodao okolo po velikom gradu kako bi pronašao hranu, a da bi preživio, prodavao je turistima lažne satove. No, osim toga, morao je da bježi od rasista koji su mrzili njegovu boju kože i njegove afričke korijene.

New York, ljeto 2013. Nekoliko dana prije NBA drafta, teško izgovorljivo ime tinejdžera iz Grčke, Giannis Antetokounmpo, pojavljivalo se sve češće. 

Međutim, rijetko ko ga je vidio na djelu. Amaterska ekipa iz Grčke za koju je igrao, Filathlitikos, nije bila emotivana nigdje - ni na TV-u, niti na internetu, pa su skauti morali da potraže neke amaterske snimke s treninga kako bi vidjeli o kakvom igraču je riječ.

Neki klubovi u to vrijeme još uvijek nisu vjerovali u njega. Ipak, vidjelo se da ima velikog talenta. U mečevima u Grčkoj poigravao se sa protivnicima, doslovno ih preskakao, zakucavao, asistirao, driblao... Ali problem je bio što je igrao u Drugoj ligi gdje su ipak bili uglavnom amaterski igrači, pa opet, mislilo se da više do izražaja dolaze nesposobni rivali nego njegova košarkaška talentiranost.

Oglasi

No kad je Jonathan Givony, novinar web stranice Draft Express posvećene mladim talentima, posjetio Giannisa u rodnoj Atini 2013. godine, on je, iako se jedva jaivo na engleskom, bez oklijevanja ponovio: "Želim biti NBA igrač".

Nekoliko mjeseci kasnije već je ostvario svoje snove. Odletio je u New York sa dvije godine starijim bratom Thanasisom.

"Prvo što smo učinili nakon slijetanja pojeli smo pileća krilca, ispravši ih sokom. Prvu noć nismo spavali. Skakali smo po hotelskim krevetima, veselili se, pjevali, a kad je došlo jutro, vikali smo kroz prozor: "zdravo, veliki svijete!". Mislili smo da je to san", prisjetio se Antetokounmpo godinama kasnije.

U noći drafa Giannis i Thanasis prvi su put u životu odjenuli odijela. U Barclays Centeru, zajedno s hiljadama navijača i nekolicinom igrača koji sanjaju o igranju u najboljoj ligi na svijetu, čekali su da NBA povjerenik David Stern izgovori njihovo egzotično zvučno ime.

Iščekivanje se pretvorilo u stres kada je 14 najboljih timova odlučilo odabrati nekoga drugoga. Iako su NBA klubovi znali da Giannis ima talenta, bojali su se kockati se s njim. Nije bio igrač čiji se napredak mogao pratiti na američkom koledžu ili u NCAA ligi.

Oglasi

Nedugo nakon toga David Stern je izgovorio Giannisovo ime i ta rečenica će mu, priznao je i sam kasnije, zauvijek promijeniti život. Izabrali su ga Milwaukee Bucksi.

Imao je samo 18 godina, a nedugo nakon toga postao je jedan od najzvučnijih igrača lige. Sada će s Bucksima igrati veliko finale NBA lige protiv Phoenix Sunsa i ima priliku da postane prvak.

A kao dijete je, priznaje, mrzio da igra košarku. "Hvala, ali ne želim da igram košarku", odgovarao bi svima koji bi ga zbog njegove visine nagovarali da krene da se bavi sportom ispod obruča.

Giannis je imao 12 godina i ako je sanjao o karijeri, bila bi to nogometna. "Želio sam igrati nogomet i biti poput Thierryja Henryja".

Njegovi roditelji, Veronica i Charles Antetokounmpo, su nigerijski imigranti, koji su 1991. godine doplovili iz Lagosa u Atinu. Živjeli su u blokovima Sepolije. Najstariji sin Francis ostao je u Nigeriji da brine o baki i djedu, a njihova četiri sina rođena su u Grčkoj: Thanasis, Giannis, Kostas i Alex.

Oglasi

Međutim, nikada nisu službeno registrovani - Antetokounmpo je u Grčkoj živio ilegalno, bojali su se deportacije.

"Kad smo bili djeca, naši su prijatelji dobivali osobne iskaznice i putovnice. Pitali smo roditelje zašto to ne možemo i mi, ali oni nisu ništa rekli. Nismo smjeli putovati, roditelji nisu smjeli glasati ili izraziti svoje mišljenje. Bilo je nevjerojatn", prisjetio se Giannis Antetokounmpo godinama kasnije u intervjuu za "El País".

Porodica Antetokounmpo živjela je u stanu od 25 metara kvadratnih, veći si nisu mogli priuštiti. Veronica je radila kao dadilja i spremačica, Charles je radio kao majstor.

"Giannis je bio jedan od onih dječaka koje viđate na ulici i koji traže da zarade za hranu", rekao je Chris Odoemelam, njihov prijatelj iz susjedstva, za New York Times.

"Nisu imali ništa. Sjećam se da je Giannis morao zamijeniti jedini par cipela sa svojom braćom".

Oglasi

12-godišnji Giannis mijenjao je sve što je mogao. Turistima je prodavao krivotvorene markirane torbice, sunčane naočale, satove, DVD-ove.

"Tražila sam da ostanu kod kuće, ali bili su tvrdoglavi, htjeli su po svaku cijenu biti uz mene, pomoći mi", prisjetila se njihova majka Veronika. "Ako bismo zaradili 10 eura, bili smo sretni jer je to značilo da nećemo ići u krevet gladni ", rekao je Thanasis.

U Grčkoj su braća Antetokounmpo imali trenera koji im je bio puno više od trenera.

"Trener nam je dao novac, iako ga ni sam nije imao. Posudio ih je za nas. Ne znam zašto smo mu se toliko svidjeli, volio nas je, uopće ga nismo poznavali. Ali puno nam je pomogao. Bio mi je poput drugog oca. Bez njega možda ne bih bio ovdje", rekao je Giannis.

U Grčkoj, utapajući se u financijskoj krizi, pojačalo se protimigrantsko raspoloženje. Giannis i njegova braća morali su nekoliko puta bježati od napadača koje je uznemirila boja njihove kože. Spavali su u dvorani na madracima ako bi kasno završili s treningom ili utakmicom upravo iz razloga da ih neko ne bi napao na putu do stana.

Giannis je u Grčkoj počeo da zarađuje oko 500 eura mjesečno, a na terenu je radio čuda. U prvoj utakmici među juniorima postigao je 50 poena.

"Sve je znao. Mogao je uzeti loptu u odbrani, trčati cijeli teren, driblati i na kraju ubaciti loptu s druge strane obruča. Bilo je to na kraju četvrte četvrtine, kada su svi čekali kraj meča, a on je pucao od energije", prisjetio se tada generalni direktor Bucksa John Hammond u jednom podcastu.

Kad je Giannis napunio 18 godina, bio je blizu odlaska u špansku Zaragozu, davali su mu sjajne uslove, ali je htio da ostane u Grčkoj sve dok nije došlo vrijeme da krene u jedan drugi svijet i da postane dio najveće košarkaške predstave na svijetu.

Trenutno s 26 godina Giannis se sprema za prvu utakmicu velikog finala, a smiješi mu se i MVP nagrada ukoliko njegov tim osvoji prsten.

Oglasi