Potrošio sav novac kojeg je dobio od ugovora, pa sezonu prespavao u dvorani: "Bilo je to buđenje"
Gilbert Arenas je u jednom trenutku bio istinska NBA zvijezda i upisao je nastup na tri All Star meča u karijeri (Foto. Pexels)

Čuveni Agent Zero je imao težak početak

Potrošio sav novac kojeg je dobio od ugovora, pa sezonu prespavao u dvorani: "Bilo je to buđenje"

Midhat Šljivak

Nekadašnja velika zvijezda NBA lige, čuveni Agent Zero Gilbert Arenas, imao je izuzetno uzbudljivu karijeru u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta i neke stvari koje je napravio zauvijek će se pamtiti.

Gilbert Arenas je u NBA ligu stigao kao 31. pik druge runde NBA drafta 2001. godine i od njega se nije očekivalo da postane velika zvijezda, ali na kraju je on to postao i važio je za jednog od najboljih strijelaca u najboljim danima karijere.

Čuveni 'Agent Zero' je na početku karijere nastupao za Golden State Warriorse, a najbolje igračke dane proveo je u Washington Wizardsima, gdje je kasnije imao veliki incident s pištoljem u svlačionici.

Međutim, Arenas je u centar pažnje ljubitelja košarke došao zbog činjenice da je kompletnu sezonu 2001/2002 prespavao u dvorani Warriorsa.

Razlog je činjenica da je većinu novca od rookie ugovora kojeg je dobio potrošio na luksuz. Skršio je 845.000 dolara koje je dobio i zbog toga je ostao gotovo bez ičega.

Ostalo mu je da živi od 500 dolara sedmično. Zbog toga nije mogao živjeti na visokoj nozi, a noći je provodio u sklopu dvorane jer nije mogao priuštiti gorivo da ide kući.

Oglasi

"Igraš i treniraš čitav život da dođeš u NBA i kada dođeš tamo, uslijedi ti buđenje", rekao je Arenas o ovoj situaciji i dodao je:

"Nije bilo ni blizu kako sam očekivao. Imao sam dvogodišnji ugovor, ali sam ostao bez novca. Nije bilo nimalo smiješno. Žalio sam što nisam osao na koledžu".

Na početku NBA karijere za njega je košarka u najjačoj ligi svijeta bila jednostavno preteška. Teško se navikavao.

"Na početku nisam bio dovoljno dobar da bih igrao. Bio sam ljut, sjedio sam u dvorani satima gledajući filmove".

Gilbert Arenas je međutim već u drugoj sezoni u dresu Warriorsa eksplodirao. To mu je donijelo prvi veliki ugovor od 60 miliona dolara kojeg je 2003. godine potpisao s Washington Wizardsima.

U dresu Wizarda je igrao čudesno. Bio je među najboljim strijelcima lige, zaradio je više od 160 miliona dolara, a u karijeri je igrao još za Orlando i Memphis.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi