Sukob među šampionima NBA lige: Svlačionica puna majstora, još više novca, a najviše ega

Nije jednostavno

Sukob među šampionima NBA lige: Svlačionica puna majstora, još više novca, a najviše ega

E. Škorić

Aktuelni NBA prvaci, Golden State Warriorsi, ovog su ljeta u okviru predsezone putovali u Japan gdje su oduševljavali japansku publiku u Saitama Super Areni.

U spomenutoj dvorani Warriorsi su dva puta pobijedili Washington Wizardse, ali su domaćim navijačima pružili još mnogo zabave; podučavali su mlade košarkaše trikovima i driblinzima, borili se protiv japanskog sumo hrvača, te su održali interno takmičenje u šutu za tri.

A u Golden Stateu imate niz najboljih šutera na svijetu, uključujući dvojicu 'doktora' za tri - Stephena Curryja i Klayja Thompsona, koji su u ovom takmičenju bili neprikosnoveni u tandemu. Njihov rival bili su talentovani Jordan Poole i Moses Moody i nije uopšte teško prognozirati ko je na kraju trijumfovao!

Thompson je nakon toga počeo ismijavati prvo NBA 2K jer smatra daj e dobio nisku ocjenu za trojke u najnovijem izdanju igre, a zatim je svojim potezom razbijesnio i Poolea, koji očito ne zna za šalu, a ni za poraze.

Iako se Poole smiješio odmah nakon takmičenja, onda ga je nastavak šala Curryja i Thompsona u svlačionici razljutio. Prošle je sezone bio početni bek šuter do povratka Thompsona, a sada želi biti cijenjen u rangu s glavnim zvijezdama Warriorsa, smatran punopravnim dijelom ekipe u prvenstvu, a ne da ga zovu zlatnim džokerom i "trećim najboljim šuterom ekipe".

Napetost između Poolea i Splash Brothersa nije iznenadila niti uplašila glavnog trenera Stevea Kerra: “To je zdrava situacija. Jordan je sada sastavni dio našeg tima", rekao je Kerr.

Oglasi

Ali prema novinarima koji prate Warriorse, Pooleovim ponašanjem u kampu za treniranje skrenuta je pozornost vođama tima.

Ubzro nakon toga, Poole se sukobio sa jednim od glavnih igrača u timu, Draymondom Greenom. Navodno su se potukli na treningu, a prema The Athleticu, Poole i Green su se počeli naguravati, da bi ovaj potonji potom udario svog mladog saigrača. Nakon toga igrače su morali razdvajati saigrači, a trening je prekinut.

Green se već ispričao timu za ovakvo ponašanje, ali uprava planira poduzeti disciplinske mjere protiv njega i Poolea. Ko god da je inicirao tučnjavu, Draymond je bio taj koji je prvi prešao crtu koja se ne smije prijeći.

Najiskusniji igrač Golden Statea, de facto trener igrača i mentor svih saigrača Andre Iguodala nije tražio krivce: "Ono što nećemo učiniti je reći nešto loše o Jordanu Pooleu, on je svoj tip, tip s karakterom. Što se tiče Draymonda, to je također lična stvar".

A opet čudno ponašanje unutar momčadi koja je prije samo tri mjeseca slavila naslov u šampionskoj paradi, četvrti za Curryja, Thompsona, Greena i Iguodalu, prvi za Poolea.

Oglasi

Osim Pooleove napuhane ambicije i Greenova temperamenta izvan kontrole, mnogi za sve krivca pronalaze u velikom novcu.

Warriorsi ove sezone bilježe još jedan rekord: 190 miliona dolara plata i 170 miliona dolara poreza na luksuz. I koliko god prihoda vlasnicima donosio uspješan klub sa zvijezdama, svako će kad-tad pomisliti na štednju. Djelić usporedbe: prošlogodišnji suparnik GSV-a u finalu, Boston, bio je tri puta "jeftiniji" - jer sve plate klupskih igrača stanu pod poreznu granicu od 136,6 miliona dolara.

Tokom proteklih godina Warriorsi su platili 320 miliona eura poreza – svih ostalih 29 klubova zajedno prikupilo je 550 miliona eura.Ako iz godine u godinu prelazite poreznu granicu, stopa raste, pa otuda i rekordna potrošnja. “Porez na luksuz” je s razlogom dobio ovaj naziv.

Sezona 22/23 ugovorna je godina za nekoliko ključnih igrača Golden Statea. A oni uključuju Draymonda Greena (27,6 miliona dolara opcija za 23/24) i Jordana Poolea (ograničeno slobodan agent 2023.).

I Andrew Wiggins. S obzirom na godine i nastup u finalu, čini se najnezaobilaznijim slobodnim igračem. Mnogi u ligi vjeruju da se Wiggins može približiti maksimalnom ugovoru – a to je početna plata od 40 miliona godišnje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi