Green defanzivac godine, Brogdon najbolji rookie
Foto: EPA

Uručene nagrade najboljima u NBA ligi

Green defanzivac godine, Brogdon najbolji rookie

Uručenje nagrade za najkorsnijeg igrača NBA lige Russellu Westbrooku je sigurno predstavljalo "šlag na tortu" kada je u pitanju večerašnja svečana dodjela nagrada najboljima u protekloj sezoni NBA lige. Ipak osim nagrade za MVP-a dodijeljeno je još nekoliko, ništa manje značajnih, priznanja.

Košarkaš Milwaukee Bucksa Malcolm Brogdon je proglašen najboljim rookijem godine. U konkurenciji za ovu nagradu su još bili i Dario Šarić i Joel Embiid, ali je prestižno priznanje ipak otišlo u ruke sjajnog Brogdona. Ovaj košarkaš je izabran kao 36. pick na prošlogodišnjem drafu, a zanimljivo je da je on prvi igrač, od kada se NBA draft održava po danas poznatom sistemu, izabran u drugoj rundi drafta kojem je pripalo ovo priznanje.

U konkurenciji za najboljeg defanzivca godine su bili Rudy Gobert, Draymond Green i Kawhi Leonard, a nagrada je otišla u ruke košarkaša Warriorsa, Draymonda Greena koji je bio jedan od ključnih igrača na pohodu svoje ekipe ka tituli NBA prvaka.

Najboljim trenerom godine je proglašen trener Houston Rocketsa Mike D'Antoni koji je preporodio ovu ekipu i odveo je do 55 pobjeda u regularnom dijelu prošle sezone, dok su samo sezonu ranije Rocketsi uspjeli slaviti 41 put. Osim D'Antonija u konkurenciji za ovu nagradu su bili i Gregg Popovich i Erik Spoelstra.

Titula najboljeg šestog igrača otišla je u ruke košarkaša Houstona Erica Gordona. On je prošle sezone u prosjeku ubacivao 16.2 poena uz šut za tri poena od 37% uspješnosti. Manje glasova od Gordona su dobili Andre Iguodala i Lou Williams.

Igračem koji je najviše napredovao proglašen je sjajni košarkaš Milwaukee Bucksa, Giannis Antetokounmpo, dok su u konkurenciji za ovu nagradu bili još i Nikola Jokić i Rudy Gobert. Greek Freak je u prošloj sezoni postao prvi košarkaš u historiji NBA lige koji se našao među prvih 20 u svim glavnim statističkim kategorijama - poenima, skokovima, asistencijama, ukradenim loptama i blokadama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi