Grickalice, pivo i spremni ste za novi NBA spektakl
Foto: EPA

69. sezona NBA lige

Grickalice, pivo i spremni ste za novi NBA spektakl

Midhat Šljivak

Sve je spremno za spektakl...

Večeras se otvara nova NBA sezona, ukupno 69. po redu. Naslov brane San Antonio Spursi, koji su prošlosezonskom finalu pregazili Miami Heat i LeBrona Jamesa s 4:1 u seriji.

Bosna i Hercegovina nakon Mirze Teletovića dobila je i drugog člana najjače lige svijeta. Za nove neprospavane noći širom BiH krivac će biti centar Denver Nuggetsa Jusuf Nurkić.

Mnogo stvari se promijenilo u ligi tijekom ljeta. LeBron se vratio kući. NBA je bogatija za neke nove klince, a tu je i druga epizoda povratka Derricka Rosea.

Spursi su prošle sezone tiho i maestralno došli do naslova. Niko im nije davao šanse protiv LeBrona i društva s Floride, ali je tim Gregga Popovicha predvođen kasnijim MVP-em finalne serije Kawhijem Leonardom došao do naslova prvaka.

Ove sezone Spursi ponovo računaju na borbu za prsten. Tim je pretrpio tek minimalne izmjene, kostur tima s Leonardom, Parkerom, Duncanom i Ginobilijem je ostao nepromijenjen, te će Mamuze biti ponovo kandidat za naslov.

Kao i prošle sezone LeBron James će biti glavni rival Spursima. LBJ se nakon četiri godine u Miamiju ovog ljeta vratio kući u Cleveland, a sa Kevinom Loveom i Kyriejem Irvingom je ponovo stvorio veliku trojku koja uz mnogo pomoćnog osoblja može daleko. 

David Blatt je u svom prvom mandatu na klupi nekog NBA tima, te je veliko pitanje koliko on može u svojoj prvoj sezoni. U Evropi je osvojio sve, ali je NBA ipak druga dimenzija. Međutim, ako se sve posloži, Cavsi mogu također ciljati jako visoko. Konačno, nakon četiri godine na dnu lige.

Zapadna konferencija

Zapadna konferencija i u novoj sezoni će biti dosta uzbudljivija. Mnoštvo ekipa konkurisaće za osam mjesta koja vode u doigravanje.

Daleko cilja većina ekipa iz ove konferencije, te će Spursi imati izuzetno težak posao u odbrani konferencijskog, ali i NBA naslova.

Houston, Oklahoma, Dallas, Golden State, Clippersi, Portland, žele skinuti skalp Spursima, a sezona pred nama će pokazati u kolikoj mjeri to mogu.

Nakon sezone za zaborav bez Kobea Bryanta, LA Lakersi se vraćaju sa potpuno oporavljenom Crnom mambom, koja se neće zadovoljiti samo pukim posmatranjem ostatka karavana. 

BiH će vjerovatno svim srcem navijati za Denver Nuggetse i našeg Jusufa Nurkića, ali ovaj tim po svim standardima još uvijek nije potpuno zreo za doigravanja i borbu s jačim ekipama.

Kao i uvijek Memphis će biti tim koji bi mogao pokvariti posao mnogima, a tu su i New Orleans Pelicansi, koje bi Anthony Davis mogao odvesti bar do doigravanja, ako bude zdrav.

Borba na Zapadu će biti itekako zanimljiva i jedva čekamo da počne.

Istočna konferencija

Iako nosi titulu "slabije" konferencije, Istok će nam također ponuditi mnogo zanimljivosti.

LeBron je povratkom u Cleveland ostavio Bosha i Wadea usamljene u Miamiju, koji je LBJ-a pokušao nadomjestiti dolaskom Luola Denga. 

James će uz Lovea i Irvinga ponovo biti kandidat za naslov, na koji s Istoka realno gledajući rijetko ko može ciljati.

Opasni bi mogli biti Bullsi. Povratkom Derricka Rosea na parket, te potpisivanjem Pau Gasola dobili su dodatnu snagu, te će uz Cavse biti glavni kandidat za vrh Istočne konferencije.

Naravno, ne treba otpisati ni Miami. Deng je itekako dobra zamjena za Jamesa, a Wade i Bosh su garancija za sjajne igre tima s Floride i u novoj sezoni.

Indiana Pacersi će sezonu igrati bez Paula Georgea kojem je slomljena noga, te teško da mogu daleko. Brooklyn Netsi našeg Mirze Teletovića žele daleko, ali ipak su Netsi preslabi za napad na sami vrh, iako imaju čak tri All-Star igrača.

Carmelo Anthony je odlučio ostati u Knicksima i tim iz Velike jabuke želi u doigravanje. Više od toga ni ne mogu, a interesantni će ponovo biti Washington Wizardsi, koji su prošle sezone bili pravi hit.

Kvalitet ekipa na Istoku je dosta ujednačen, te će i ova konferencija donijeti sasvim sigurno dosta dobre košarke.

Grickalice, pivo i uživajte u 69. NBA sezoni...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti