Haris Delalić prekinuo 20-godišnji reprezentativni post kada je u pitanju OKK Čelik
Krilni igrač OKK Čelik Haris Delalić nakon 20 godina postao je igrač koji je iz ovog kluba pozvan u seniorsku reprezentaciju BiH

Nakon Opačka, Bajramovića i Rizvića

Haris Delalić prekinuo 20-godišnji reprezentativni post kada je u pitanju OKK Čelik

D. Kurbegović, foto: D. Kurbegović

Košarkaši Čelika nakon pet godina igranja u A1 ligi BiH, pred početak ove sezone zbog odustajanja Posušja dobili su poziv od KSBiH da igraju najjači rang. Zeničani su to prihvatili, a to se pokazalo kao veoma dobar potez.

Zeničani su na čelu s Josipom Pandžom na reprezentativnu pauzu otišli kao lider na tabeli na veliko iznenađenje cjelokupne javnosti. Zeničani imaju i dvije utakmice više od drugoplasirane ekipe Sparsa, a realnost je da crno-crveni ove sezone izbore Ligu za prvaka, što će svakako biti veliki uspjeh, budući da je cilj kluba prije početka sezone bio sredina tabele, odnosno da se u prvoj sezoni nakon povratka u najviši rang izbori opstanak u ligi.

Sjajne igre cijelog tima uvijek izbace i par pojedinaca, osim Milivoja Božovića, odličnu sezonu za Čelik igra 26-godišnji Haris Delalić. Ovaj košarkaš koji igra na poziciji krila pred početak ove sezone u Zenicu je stigao iz belgijskog Charleroia. Ovaj 204 cm visoki košarkaš u svojoj karijeri je još nastupao za Kakanj i sarajevsku Bosnu.

U ovoj sezoni u 15 utakmica za Čelik ima prosjek od 16.6 poena i 6.6 skokova po utakmici, a svojim igrama skrenuo je pažnju selektora Vedrana Bosnića, te se našao na skraćenom spisku reprezentativaca BiH za posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Grčke i Bugarske.

Zanimljivo da je Haris Delalić prvi igrač nakon 20 godina koji je iz Čelika pozvan u reprezentaciju BiH. Posljednji puta kao igrači Čelika u reprezentaciji pozivani su Ivan Opačak, Kenan Bajramović, te par puta na okupljanja i Esmir Rizvić. Opačak i Bajramović su bili u svim utakmicama u rosteru u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Švedskoj, koje se igralo 2001 i 2002. godine, a zanimljivo da je pomoćni trener u reprezentaciji tada bio Mensur Bajramović trener Čelika. Kasnije je na Evropskom prvenstvu, tadašnji selektor Draško Prodanović poveo samo Kenana Bajramovića, dok Ivan Opačak nije putovao u Švedsku.

Svakako da je velika stvar za OKK Čelik i poziv Harisa Delalića u reprezentativni dres, ali svakako obaveza svih onih koji se brinu o košarci u Zenici, da se više nikad ne dozvoli da klub igra u nižem rangu, te da se povede mnogo veća briga o omladinskim kategorijama, kako bi u budućnosti imali nove Mutapčiće, Kahrimanoviće, Rizviće, Bajramoviće, Opačke...

Top Komentari

dinass
Svasta ste nabrojali a niste Alihodzica koji je bio startni centar u najjacoj nasoj reprezentaciji. Osim njih tu su igraci koji su igrali za druge reprezentacije a koji su ponikli u Celiku kao Savic,Preldzic,Alibegovic,Rizvic itd
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi