Kladioničarski skandal koji je uzdrmao Sjedinjene Američke Države

Do tada nezamislivo

Kladioničarski skandal koji je uzdrmao Sjedinjene Američke Države · Riječ, dvije...

A. Beganović
Teme:

Sport i kladionice su stvari koje danas ne idu jedna bez druge. Međutim, prije nekoliko desetaka godina tako nije bilo. Istina, kladili su se ljudi širom svijeta i prije nekoliko desetaka godina, ali u znatno manjim količinama.

Kako su kladionice postale važan dio sporta tako je do izražaja došlo namještanje mečeva, bilo onih fudbalskih, teniskih ili košarkaških. Ipak, smatralo se da je univerzitetski sport u Sjedinjenim Američkim Državama čist sve do 1994. godine.

A, onda je Sjedinjene Američke Države potresao skandal, do tada neviđenih razmjera. Glavna uloga pripala je tada talentovanom košarkašu Arizona Statea, čovjeku koji se godinu prije nastupajući za reprezentaciju okitio zlatnom medaljom na Svjetskom Prvenstvu U-21 u Španiji, Stevinu "Hedake" Smithu.

Naime, ovaj sjajni košarkaš bio je najbolji igrač Arizona Statea, predviđala mu se fenomenalna NBA karijera, no "zov dolara" kojem nije mogao odoljeti skupo ga je koštao. Ne samo njega, nego i univerzitetski sport u SAD, ali s druge strane, svojim nepromišljenim potezom donio je mnogo dobroga univerzitetskim igračima, odnosno o nihovim stipendijskim ugovorima se počelo mnogo više pričati. Iako ni danas nemaju dozvole da imaju primanja kao profesionalni sportisti, od ovog skandala su se "njihova prava" počela poboljšavati. 

Kako je sve počelo?

Početkom devedesetih Arizona State ili "Uspavani div", kako su mu tada tepali američki novinari "složio" je sjajan košarkaški tim, a Hedake kao playmaker bio je vođa. Univerzitetski sport, odnosno uspjesi u njemu, univerzitetu su donosili ogromne količine novca, ali igrači to nisu osjećali. U tadašnje vrijeme igrali su za mizerne novce, pa oni koji su dolazili iz siromašnih porodica, su doslovno znali biti bez dolara u svom džepu. I upravo je to bio "mamac" za kladioničarke mešetare.

"Zarađivali smo univerzitetu mnogo novca i nismo bili adekvatno nagrađeni. A, mi smo bili na parketu", 27 godina nakon velike afere je istakao Hedeke Smith. Imali su priliku da ostvare svoje snove, no sa stipendijama od oko 150 dolara mjesečno bili su laka meta.

Oglasi

"Doslovno sam bio gladan. Ne izmišljam. Molio sam hranu od drugih. Mjesečno sam dobijao stipendiju u iznosu od 130 dolara.", prisjetio se Smithov saigrač Isaac Burton, koji je zajedno sa njim učestvovao u namještanju utakmica. A, sve je zapravo počelo početkom 1994. godine. Hedake Smith se povezao sa jednim od kladioničara sa univerziteta Bennyjem Silmanom. On je pak obavijestio svog prijatelja Joa Gagliana da ima "fiks", odnosno da u timu Arizona State ima igrača koji može "tankirati" rezultat. Mladi u uspješni biznismen, iako je na početku odolijevao, odlučio je biti dio igre. Lagana zarada mu se činilo kao nešto što mu sa njegovih 22 godine upravo treba.

"Jesi li čuo za Hedake Smita? Apsolutni je košarkaški hit, diktira sve na terenu i imam ga", rekao je Benny mladom biznismenu i otkrio mu da je Hedake kockar te da mu duguje 10.000 dolara, u to vrijeme pristojnu svotu novca. Taj dug bio je koban za Hedakea s obzirom da ga nije mogao vratiti. Benny mu je predložio da ga isplati namještanjem meča. Pristao je. No, iako se zagrijao, Joe je tražio potvrdu, odnosno želio je razgovarati sa sjajnim košarkašem.

Tako je i bilo. Joe se čuo sa Hedakeom koji zbog duga od 10.000 dolara nije imao izbora. Bar tako je on mislio. No, ipak, sportski duh je i tokom tog razgovara došao do izražaja. "Pristajem, ali ne želim izgubiti", rekao mu je u telefonskom razgovoru. "Ne moraš izgubiti, samo ne smiješ pobijediti više razlike od onog koliko ti kažem", glasio je odgovor. Naravno, radi se o popularnom hendikepu, dobro poznatom pojmu svim kladioničarima.

Taj odgovor je Hedakeu skinio kamen sa srca. Pobjeda i laka zarada. Ima li šta slađe? Hedake je pristao, naglasio je da će samo na dva meča "tankirati" jer do kraja sezone mora pružati što bolje partije radi NBA drafta. Dogovor je postignut, Hedake će po utakmici zaraditi 20.000 dolara. Tada ogromnih 20.000 dolara, a plus će odraditi i dug od 10.000.

Oglasi

Hedake je u "igru" uveo i saigrača Isaaca Burtona. Plan je napravljen, mečevi protiv Oregona i Oregon Statea biće namješteni. Arizona State je uoči tih duela bila apsolutni favorit pa je Joe smatrao da će Hedake i Isaac lakše moći kontolisati igru. Joe je sa svojih računa podigao 500.000 dolara, no znao je da mora biti oprezan jer po tadašnjim "zakonima casina" svaka uplata veća od 10.000 dolara se provjeravala. Donio je odluku, uputio se u Las Vegas gdje je svom ocu i njegovim prijateljima dao određenu svotu novca i uspjeli su uplatiti svih 500.000 na više uplatnih mjesta. Ukoliko bi sve prošlo kako je očekivao, Joe bi zaradio nešto više od milion dolara.

Margina ja pobjedu Arizona Statea je bila 12,5, odnosno Hedake, Burton i društvo nisu smjeli pobijediti više od 12 razlike, ali Joe je kako bi se osigurao, sat vremena prije početka meča obavijestio dvojicu košarkaša da je margina 6,5. U jednom od casina zauzeo je svoje mjesto, očekivao je da će se utakmica direktno prenositi, no to se nije desilo. Umjesto toga svakih desetak minuta se mogao vidjeti rezultat. I situacija po Joea nije bila najbolja. Arizona je igrala sjajno, prednost je rasla i u jednom trenutku je iznosila 15 razlike. Pogađajte ko je briljirao? Imate pravo samo jednom.

Hedake je igrao utakmicu iz snova, bio je nepogrešiv, da se Isaac u jednom trenutku zabrinuo i upitao ga šta se zapravo dešava. "Ne brini se, sve je pod kontrolom", glasio je njegov odgovor. U drugom dijelu Hedake je i dalje bio pucački raspoložen, no bio je playmaker. "Vodio sam igru, uvijek sam znao kako staviti saigrača u situaciju iz koje ne može pogoditi". Na kraju je rezultat glasio 88:82, igrač utakmice Hedake sa 39 poena, a Joe u Las Vegasu je mogao početi brojati dolare.

Dva dana kasnije domaći susret protiv Oregon Staea i malo drugačija priča ali sretan kraj za aktere prevare. Arizona je u prvom dijelu imala 18 poena razlike bez Hedakeovog učinka. U jednom trenutku je izvrnuo skočni zglob pa je morao napustiti teren, ali stisnuo je zube kako bi ispoštovao dogovor. Ponovo je Joeova margina bila na 6.5 poena, a meč je završio pobjedom Arizone šest razlike. Joe je ukupno zaradio više od 2.5 miliona dolara, dok su se Hedake i Isaac zadovoljili mrvicama, no mrvicima koje su im mnogo značile. Sve je završeno, dvije utakmice su namještene i to je trebao biti kraj.

Trebao je biti kraj, ali...

Ali, sa naglaskom na trebao. Hedake je nekoliko sedmica kasnije nazvao Joea i upitao ga da li može da za njega uplati 20.000 dolara na utakmicu Arizona State - UCLA. Margina je bila 4,5 poena, odnosno Hedakeu je odgovarao i poraz od 4 i manje poena. Minut prije kraja na semaforu je stajalo 70:70, ali pet sekundi prije kraja UCLA je vodila 76:70. Gotovo. Svi igrači su čekali da vrijeme istekne, svi osim Hedakea. "Odjednom je počeo tražiti loptu. Možda je želio još jedan šut", rekao je njegov saigrač. No, želio je pogoditi tricu. I uspio je šutirati, ali sudbina mu je namijenila drugu priču. Lopta je završila na obruču, izgubio je 20.000 dolara, koje nije imao. Spas je ponovo bio u namještanju.

Oglasi

No, taj meč, odnosno Hedakeov potez na samom isteku vremena, "natjerao" je novinara Kenta Somersa da se ozbiljnije pozabavi pričama koje su već kružile Sjedinjenim Američkim Državama, pričama o namještanju utakmica univerzitetske košarkaške lige. Ipak, iako je dao sve od sebe, nije uspio pronaći dokaze na osnovu kojih bi priču pustio u javnost.

Na narednom meču Hedake je morao vratiti svoj dug. Joe je otputovao u Las Vegas. Utakmica na koju će se kladiti je Arizona State - USC, a margina je bila 11.5 poena. No, nakon što je on uplatio 2.5 miloiona dolara "pala" je na 6.5. Dakle, Arizona je mogla pobijediti ali ne sa više od 6 razlike. Na kraju je USC dobio sa 12 razlike, Hedake je odigrao daleko najlošiju utakmicu sezone, a Joe je zaradio još nekoliko miliona dolara.

"Nisam volio gubiti, ali kada dobijete kesu punu novca, postanete ovisni. To me promijenilo", istakao je Hedake, a Joe je vjerovao da je njihova priča završena. No, par dana kasnije nazvao ga Benny koji ga je i povezao sa Hedakeom i rekao mu je da je neki opasan tip saznao šta rade i da on želi još jednu namještenu utakmicu. U protivnom, sve će ispričati istražnim organima.

Joe je razmišljao šta da radi, da li da im se pridruži ili pak da odustane. Donio je odluku, još ovaj put i gotovo. Stigao je u Las Vegas i kada je u jednom od casina uplaćivao 9.900 dolara čovjek koji tu radi mu je rekao da su već ogromni novci uplaćen na utakmicu Arizona State - Washington. Znao je da iza toga stoji Bennyjev opasni tip. Uspio je uplatiti sav novac (najviše na marginu 6,5) odnosno pet miliona, no margina je brzo padala što je privuklo pažnju istražitelja. Sa 12,5 pala je 3.5.



Kockarska komisija Nevade je kontaktirala FBI. Istraga je počela. Washington, iako mnogo lošiji imao je veliku prednost nakon prvog poluvremena. Joe je bio zadovoljan i zaspao je u hotelskoj sobi, dok je s druge strane trener Arizona State bio razočaran. U svlačionici je na poluvremenu "naribao" igrače, posebno Hedakea kojem je rekao: "Tu su NBA skauti, ako ovako nastaviš niko te neće uzeti", pa je potom dodao: Dobili smo poziv od FBI, utakmica je pod istragom. Ako neko od vas ima veze sa tim, bolje da mi odmah kaže".

Oglasi

Njegove riječi su probudile ali i prestrašile Hedakea, tako da je u drugom dijelu na parketu bila druga priča. Hedake je briljirao, Arizona State je slavila 73:55, a Joe ne nekoliko sati kasnije saznao da je izgubio sve novce. No, tu nije bio kraj priče. FBI je otvorio istragu, i iako je sezona bila završena, priča o "skidanju poena" na utakmicama Arizona Statea je osvanula na naslovnicama američkih novina.

Prevara je otkrivena, SAD u šoku

Sezona je završila, Hedake se odmah uputio kući i to bez diplome. U svom domu čekao je NBA draft. Porodica i prijatelji su se okupili, očekivali su da će biti izabran od strane neke NBA ekipe. No, desilo se nešto nezamislivo. Hedake je ostao bez NBA angažmana i tada je shvatio da se nešto dešava po pitanju istražnih radnji.

"Imao sam najviše poena u historiji univerziteta, proglašen sam za muškog sportaša godine. Bio sam uvjeren da će me izabrati na draftu. U Dallasu sam bio sa majkom i prijateljima. Kada me nisu odabrali mnogo toga mi je prolazilo kroz glavu. Da li znaju da sam to ja? Da li se sve otkrilo", rekao je Hedake, ali nadao se ipak da će proći nekažnjeno.

Međutim, nekoliko dana kasnije Joe Gagliani je primio poziv. S druge strane žice bio je FBI. Rekli su mu da je predmet istrage namještanja košarkaških mečeva. Znao je da je gotovo, a FBI je otkrio da je 8.7 miliona dolara uloženo u namještanje mečeva.

Klupko se počelo odmotavati, a na kraju su igrači - kockari osuđeni. Smrtni grijeh univerzitetske košarke (namještanje utakmica) nije prošao nekažnjeno. Isaac je dobio kaznu 3 godine uvjetno, 200 sati društveno korisnog rada te novčanu kaznu od 8000 dolara.

"Da barem to nisam učinio. No, tada nisam znao šta radim. Samo sam želio novac. Zato moraju plaćati studente. Moraju, jer opet će se dogoditi", rekao je Isaac Burton

Joe Gagliano je dobio 15 mjeseci zatvora, tri godine uvjetno pod nazorom i novčanu kaznu.

Hedak je dobio godinu i dan zatvora, tri godine uvjetno, 200 sati društveno korisnog rada i novčanu kaznu od 8000 dolara. "Zaj... sam, sanjao sam o uspjehu da mogu pobjeći iz geta. Ali sada je gotovo", istakao je Hedake, koji je zapravo zbog ovog skandala ostao bez NBA angažmana. Nije se oprostio od košarke, napravio je sasvim solidnu karijeru, a nastupao je i u Evropi. Ostvario je i svoj san da zaigra u NBA. Potpisao je 1997. desetodnevni ugovor sa Dallasom. Na parketu je proveo 60 minuta i postigao je 14 poena.

Top Komentari

King_Kenny
...dobar clanak,nisam znao za ovaj slucaj.
8 1
Mostarac94
Ovakvih clanaka treba a ne zuta stampa
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi